Redan från födseln förstod Yakob Alis föräldrar Warda Ali och Maher Ali att Yakob var speciell.

Han hade långa, fina ögonfransar och ett tjockt, glansigt hår som gjorde att de kände att det vore ett rejält slöseri med kvalitet om han inte behöll det på huvudet.

Förutom någon toppning när Yakob gick i förskolan har svallet varit i princip intakt, och när han sedan var stor nog att bestämma själv fanns det inte på kartan att klippa sig helt och hållet.

– Jag älskar mitt hår. Det känns väldigt unikt och jag känner mig speciell, jag har ju haft det hela livet och det är en stor del av mig och min person nu, berättar Yakob.

I dagsläget räcker håret ända ner till anklarna. På huvudet har han dock en relativt vanlig frisyr.

– Det är mamma som klipper mig och ofta tycker jag att det blir för kort på huvudet när hon precis gjort det, jag vill att det ska vara en tjock, sfärisk form hela tiden, skrattar han.

Aldrig klippt. Det långa svallet har hängt med ända sedan Yakob var liten.

Aldrig klippt. Det långa svallet har hängt med ända sedan Yakob var liten.

Privat

Väcker uppmärksamhet

Familjen bor i en lägenhet ett stenkast från Tensta centrum. Till vardags går Yakob på Internationella Engelska skolan i Kista, och lever ett liv där han generellt inte tänker så mycket på håret.

– Jag är ju van, det är ju bara mitt hår. Och mina kompisar och folk i skolan är också vana, så det är ingen som riktigt reagerar i vardagen längre. Går vi på Åhléns eller är ute på stan händer det dock rätt ofta att folk kommer fram.

Vad säger de då?

– De säger "är det ditt riktiga hår?", jag säger "ja, det är mitt riktiga hår" och då säger folk "vad fint och långt det är", och ja... Sedan stannar det väl i princip där, haha. Det finns ju inte så mycket mer att säga om det hela egentligen. Men det är kul att det uppmärksammas.

Skulle någon börja känna på håret utan att ha frågat först skulle han dock bli obekväm.

– Tänk om någon främling skulle komma upp till dig och börja ta på ditt hår, vore inte det jättekonstigt? Exakt så känns det för mig också.

Framtid. Yakob drömmer om att bli animatör eller bildlärare.

Framtid. Yakob drömmer om att bli animatör eller bildlärare.

Stefan Källstigen

Kommer aldrig klippa kort

I skolan är favoritämnet bild, och även fritiden ägnas mycket åt det kreativa på olika sätt. Yakob har ett Tiktok-konto som heter Theelementghosts, där han bildsätter redan befintliga videos.

Drömmen är att bli animatör eller bildlärare. Yakob tror att de allra flesta människor har kreativa tankar och idéer.

– Tänk om folk faktiskt fick större möjlighet att förverkliga saker, och på så sätt mer utrymme att kanalisera sin energi på något fint. Tänk vilket vacker plats världen hade varit då. Det vill jag bidra till.

Han har aldrig sett någon med lika långt hår som han själv.

– Nej, inte ens i närheten faktiskt. Jag tror kanske att jag har längst hår av alla killar i Tensta, kanske i Stockholm. Men det är säkert någon tjej som har lika långt hår som jag. Bland alla tolvåringar i Sverige tror jag dock att jag vinner faktiskt. Men jag är redo att utmanas om någon skulle känna sig manad!

Kommer du någonsin klippa dig?

– Om det blir så långt att jag trampar på det kommer jag kanske kapa en bit, några centimeter eller så. Men jag kommer aldrig att ha kortare hår än vad jag har just nu.