– Det känns otroligt roligt och ärofyllt. Man är stolt. Många sökte och bara åtta kom med, säger Wilhelmina Krossén, 21, inför finalen i Göteborg 15 mars.

Hon kallas "Wille", växte upp i Bromsten och praoade på Spånga konditori i tidiga tonåren. Sen blev det Stockholms hotell- och restaurangskola. Mjöl, ägg och bakpulver är ingen obetydlig del i Wilhelminas liv.

– Just nu är jag inne mycket på desserter.

Vann skol-SM

För tillfället har hon lämnat huvudstaden. I skånska Kristianstad läser hon en fördjupande bageri- och konditorutbildning. Det är där som intensivträningen sker de närmaste veckorna.

– Göteborg blir första gången jag tävlar ensam. Det är en väldigt stor utmaning.

Är bred. Wilhelmina Krossén från Spånga/Kristianstad har gått till final i Unga bagare 2023. "Bagare är ett yrke, konditor ett annat. Att få jobba med båda två vore roligast", säger hon om sin framtid.

Är bred. Wilhelmina Krossén från Spånga/Kristianstad har gått till final i Unga bagare 2023. "Bagare är ett yrke, konditor ett annat. Att få jobba med båda två vore roligast", säger hon om sin framtid.

Natalie Greppi

Vinnarvanan har Wilhelmina redan. 2021 vann hon svenska skolmästerskapen i bageri och konditori.

– Men det var tillsammans med en klasskompis.

Unga bagare 2023 avgörs i fem kategorier

"Wille" beskriver sig som en driven person med mycket energi. Hon fokuserar gärna på detaljer. Vilket kan behövas när hon nu ställs mot sju andra, lika hungriga finalister.

– Inspirationen i bakningen får jag dels från naturen, dels från matmarknader, säger "Wille."

Vad ska hon då åstadkomma under fem timmar i finalen? En del, visar det sig:

*12 matbröd med tre olika utseenden.

*45 kuvertbröd med tre olika utseenden.

*45 bullar i tre olika varianter.

*Kavlade degar i tre olika varianter, och 15 stycken av varje sort.

*En skulptur av olika bröd och ätbara degar.

Man blir helt slut av att läsa uppgiften, hur klarar du detta?

– Innan är jag nervös. Men under tävlingen släpper det. När du fokuserar så försvinner allt annat, säger "Wille."

Wilhelmina Krossén från Spånga/Kristianstad (tvåa från vänster) och övriga finalister i Unga bagare 2023.

Wilhelmina Krossén från Spånga/Kristianstad (tvåa från vänster) och övriga finalister i Unga bagare 2023.

Natalie Greppi

Hon fick smak på sötsaker som fyraåring. Tillsammans med farmor gjorde hon (ofta) schackrutor.

– Det är mina tidigaste minnen. Vi gjorde andra småkakor också. Jag var inte gammal, skrattar "Wille".

Vill vinna Unga bagare 2023

Juryn utser vinnaren efter smak, utseende och metod. Brödskulpturerna brukar utgöra det mest spektakulära.

– Bäst med att baka är att få skapa något ätbart i ett levande material. Helst gör jag ett riktigt gott surdegsbröd. En god lagrad ost och några skivor gurka till det. Det är svårslaget, säger "Wille."

Hur blir man bra på bullar?

– Var noggrann. Vikten, temperaturen, måtten, allt måste du ha koll på. Och ju mer du lär dig om livsmedlen och hur den kemiska processen fungerar, ju bättre och roligare blir det.

Wilhelmina Krossén efter segern i skol-SM 2021. Foto: Sveriges bagare och konditorer

Wilhelmina Krossén efter segern i skol-SM 2021. Foto: Sveriges bagare och konditorer

Privat

Jag antar att du vill bli juniormästare?

– Självklart siktar jag på att vinna.