I skogen nära Vidsjön på Ingarö har man kunnat promenera mellan små och stora skulpturer av människor och djur. Konstnären bakom verken är Florian Harbort, som skapade utomhusutställningen under pandemin.

Men nu har han plockat bort alla 20 skulpturer, efter kritik från markägaren, vilket tidningen Skärgården först rapporterade.

– Jag blev jätteledsen för jag gillar själv att gå där och jag vet att många uppskattar den här stigen.

Familjen tog kontakt

Familjen Wallenberg som äger marken tog kontakt med Florian Harbort förra året.

– De sa att det är alldeles för många skulpturer och att jag måste ta bort några. Jag frågade om vi kunde träffas så att de kunde peka på vilka det rörde sig om.

När Florian Harbort inte fick något svar plockade han bort två skulpturer själv.

– Men sen, för en månad sedan, kontaktade de mig igen och sa att jag har ställt dit nya skulpturer – vilket jag inte har gjort.

Skulpturen som Florian lagade och målade i guld.

Skulpturen som Florian lagade och målade i guld.

Privat

"Det fick vara nog"

Det var efter att Florian Harbort hade lagat en kvinnoskulptur som gått sönder och målat ett nytt lager av guld som Marie Wallenberg Olsson skickade ett mejl.

"Jag skulle verkligen önska att guldfärgen tas bort och också att du/ni lever upp till det vi sa förra året att antalet figurer ska vara konstant – sätter du upp nya skulpturer så tar du bort lika många av de gamla", skrev hon.

– Hon sa att jag är ansvarig för att skogen blir förstörd och att det blir en uppkörd väg. Då tyckte jag att det fick vara nog så jag plockade bort allting, säger Florian Harbort.

Han menar att det var en promenadstig redan innan han prydde den med konst och att folk går där ändå.

– Ingen får bestämma hur jag ska göra min skulpturer. Om det blir bråk hela tiden om färg eller om att en dansös inte har något att göra i skogen, då struntar jag i det.

Grodan, den allra första skulpturen, fick ryka.

Grodan, den allra första skulpturen, fick ryka.

Privat

Folk skadade elstaketet

Marie Wallenberg Olsson bekräftar för tidningen Skärgården att hon till att börja med tyckte att konstverken kunde få vara kvar. Huvudanledningen till att hon nu ändrat sig är att de som vandrar runt och tittar på konstverken vid flera tillfällen råkat skada elstaketet för familjens arrendator.

– Vi tycker att figurerna är fantastiska, men det har blivit för många och när vi inte ens kan ha hästarna där vi tänkt oss – då fungerar det inte, säger hon till Skärgården.

Både privatpersoner och föreningen har börjat fundera på en ny plats för skulpturerna, berättar Florian Harbort. Ett förslag är på stigen bakom ladugården vid Fagerholms gård.