Värmdö tekniska gymnasium har under en längre tid jobbat med att göra i ordning bilar som de sedan kör ner till kriget i Ukraina.

Eleven Tilly von Reis fick köra ner den första bilen, tillsammans med läraren Hasse Vikström.

– Det var en speciell upplevelse men det var kul att få hjälpa till. Ingen av oss visste vad vi gav oss in på, säger Tilly nu, några månader senare.

Allt gick bra men resan hem var jobbig, berättar Hasse. Bussen från Lviv tog 14 timmar.

– Tio timmar spenderades stillastående vid gränsen i ingenmansland. Det var vi, kvinnor och barn. De flydde och visste inte var de skulle ta vägen. Vi skulle hem till soffan, säger han.

– De började gråta när vi berättade vad vi gjorde. De blev så himla rörda, säger Tilly.

12 meter förnödenheter

Totalt har VTG kört ner sex grönmålade bilar och två omålade bilar.

Under våren har eleverna tagit sig an nästa utmaning. En 12 meter lång, lila lastbil har målats om och utrustats med sjukvårdsförnödenheter.

Skolan har fått många donationer för projektet, både från företag och privatpersoner. De har bland annat fått en anonym donation på 200 000 kronor och sjukvårdsutrustning för ett värde upp till en halv miljon kronor från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Även Värmdöbor har kommit med prylar. Tre killar som är med i hemvärnet kom med två kassar med konserver, godis och gosedjur. Ingarö hjälpen, en lokal organisation, har raggat ihop sängkläder och handdukar, säger Hasse Vikström.

Elever pryder utsidan av lastbilen.

Elever pryder utsidan av lastbilen.

Privat

Elever samarbetar

Projektet har varit ett samarbete mellan skolans alla program. Bygg, el, fordon, teknik och VVS har tillsammans byggt insidan av lastbilen.

Men den här gången fick inga elever följa med till Ukraina. Hasse Vikström åkte ner själv i måndags och planerar att vara borta en vecka.

– Nu händer det mycket där nere och Kiev är inget undantag längre. Jag har ju familj att ta hänsyn till men jag känner samtidigt att jag gör skillnad. Jag har fått chansen att kunna göra det, säger han.

Elever från alla program har tillsammans utrustat lastbilen.

Elever från alla program har tillsammans utrustat lastbilen.

Privat

Våningssängar inne i lastbilen.

Våningssängar inne i lastbilen.

Privat