Förstörelse. Innan han satte sig bakom ratten och demolerade butiker i Farsta centrum visade mannen fingret vid en övervakningskamera. Foto: Ur polisens förundersökning

Visar fingret – sen kör han sönder Farsta centrum

Den misstänkte föraren bakom vårens vansinnesfärd i Farsta centrum ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det beslutades när rättegången inleddes i förra veckan.

  • Publicerad 14:50, 31 aug 2021

På förmiddagen den 16 maj möttes chockade besökare i Farsta centrum av krossade rutor och förstörda entréer till ett antal butiker runt torget, liksom till biblioteket och tunnelbanan.

Förödelsen var resultatet av en vansinnesfärd vid femtiden samma morgon. Ett morgonpiggt vittne berättade för polisen:

”Jag stod ute på min balkong och rökte en cigg när jag hörde en hög smäll och glaskross. Då ser jag en bil stå inbackad i entrén till polishuset”.

Skadorna som föraren orsakade i centrumet är beräknade till över en miljon kronor.

– Det är en fruktansvärd händelse, men jag är så oerhört glad att ingen blev skadad, sa centrumchefen Hanna Strand till Mitt i Söderort dagen efter.

Polishuset. Entrén till polishuset och socialförvaltningen i Farsta den 16 maj.

En 34-årig man åtalades tidigare i sommar misstänkt för vandaliseringen, rubricerad som grov skadegörelse. Åtalet gäller även flera fall av rån och misshandel samma morgon.

Bland annat misstänks han ha tvingat till sig den bil som användes i Farsta centrum, samt ytterligare en efteråt, i Sköndal.

Ska genomgå undersökning

Rättegången mot 34-åringen inleddes i förra veckan. Men domen kommer att dröja ytterligare minst en månad. Södertörns tingsrätt beslöt nämligen att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning

Enligt förhör har mannen mått dåligt en längre tid, bland annat på grund av sin familjesituation. Han dömdes tidigare i år för ett annat brott till öppen psykiatrisk tvångsvård.

Själv nekar 34-åringen till brott. I polisförhör har han sagt att vittnen måste ha förväxlat honom med hans bror.