Söderfjärdsskolan. ”Vi hoppas att julledigheten kommer innebära en dämpning av smittspridningen" säger André Wallin, skolchef. Foto: Stefan Källstigen

Virus stängde skola i Vaxholm

I år var det julavslutning extra tidigt på Söderfjärdsskolan i Vaxholm – redan i fredags. Skälet: covid-19-smitta bland elever och personal.

  • Publicerad 16:58, 20 dec 2021

När det blir smittspridning blir det ganska bra fart på den.

– Det är nuläget som styr och dialogen med smittskyddet, säger Vaxholms stads skolchef André Wallin.

– Tidigare har vi skickat hem en årskurs några dagar, men nu valde vi att skicka hem alla för att det fanns smitta i alla årskurser.

– Vi hoppas att julledigheten kommer innebära en dämpning av smittspridningen.

Egentligen är terminens sista dag i morgon, tisdag 21 december. Men för eleverna på Söderfjärdsskolan i Vaxholm blev avslutningen i stället i fredags, 17 december.

Hur många är smittade?

– Vi har haft många frånvarande och bekräftade coronautbrott i flera årskurser. Det handlar om ett 20-tal smittade på en och samma gång, både bland barn och vuxna.

Är det någon som har blivit allvarligt sjuk?

– Nej, det känner jag inte till.

Enligt André Wallin sticker Söderfjärdsskolan ut i Vaxholm som den mest smittdrabbade skolan och så har det varit från senhösten. Varför det råkat bli så är däremot oklart.

– När det blir smittspridning blir det ganska bra fart på den. Men det är ingen skillnad mellan skolorna när det gäller rutiner. Rektorer har jobbat rätt lika, säger han.

De som klarat sig bäst undan smittan är sjätteklassarna. De är också de enda som hittills haft möjlighet att vaccinera sig eftersom det bara erbjuds barn i åldern 12 år och uppåt.

På Söderfjärdsskolan är nu bara fritidsverksamheten öppen som vanligt, för de elever som behöver den. Alla elever som nu fått gå tidigare på lov kommer att kompenseras med lektioner under vårterminen.

Smitta. Söderfjärdsskolan har haft mer covid-fall än andra skolor i Vaxholm under hösten och vintern. Foto: Stefan Källstigen

Söderfjärdsskolan

Skolan har plats för cirka 330 elever från förskoleklass upp till årskurs 6.

Den innehåller även en integrerad grundsärskola.