Annika Svensson, Mattias Hörling och Henrik Ahnberg från SIK:s skidsektion. Foto: Olle Anrell

Vintersport för hela slanten

Trots plusgraderna råder de snöyra i Sundbyberg med hjälp av kanoner. "Unikt i Stockholm", säger Annika Svensson från Sundbybergs IK om spåret som klubben fixar tillsammans med staden.

  • Publicerad 08:52, 13 dec 2021

Ett par hundra meter norr om Milot i Ursvik träffar vi Annika tillsammans med Mattias Hörling och Henrik Ahnberg från samma förening. Här i Ursviks motionsområde ligger sedan förra veckan den konstnöslinga som nu hunnit bli hela 1 600 meter lång.

– Du är mitt i storstan, men ändå mitt i skogen och kan åka skidor, säger Annika Svensson, ordförande i Sundbyberg IK:s skidsektion.

7000 kubikmeter

Sundbybergs IK:s skidsektion och Sundbybergs stad ansvarar tillsammans för drift och underhåll av spåret. Mattias Hörling och Henrik Ahnberg, som är med i SIK:s Konstsnökommitté, berättar att snökanonerna har sprutat för fullt i kylan senaste tiden.

Snön håller bra även om vintern skulle vilja ta en paus framöver. Förra året höll spåret ända till påskhelgen.

– Får det här frysa till så kan den här tjockleken klara ett par veckor med regn och rejält plusgrader och att det ändå kommer gå att åka, säger Henrik.

Många där direkt

När Mitt i besöker spåret mitt på en vardag är ett tiotal män och kvinnor ute och skejtar eller stakar sig fram i klassisk stil.

– Det var superfint och helt magiskt, säger Martin Norlin.

Martin bor faktiskt vid Globen, men tog sig snabbt till Ursvik för att testa banorna när han såg i sociala medier att det var klara och öppnade.

– Jag tror det är första spåret i Stockholmsområdet så det var värt att komma hit och kolla, säger Martin.

Det här är fjärde säsongen för spåret som blivit mycket populärt för människor i Sumpan, för dem i grannkommunerna, men även för skidåkare från övriga länet.

Ursviksborna har det ännu lyxigare med gångavstånd till spåret.

– Det är unikt för Stockholmsområdet, säger Annika Svensson.

De längre spåren som ligger i övriga motionsområdet i Ursvik och som kräver natursnö lär det dröja innan det går att åka i, trots de senaste snöfallen över Stockholm. Förra veckan var det kanske två-tre centimeter snö som låg på marken i Ursvik.

– Det behövs nog säkert 15-20 centimeter för att det ska vara åkbart på natursnöspåret, säger Mattias Hörling.

"Det var superfint och helt magiskt", säger Martin Norlin som åkte från Söderort till Ursvik för att glida fram på skidorna. Foto: Olle Anrell

Priser för att åka spåret

En dag: 100 kronor.

Sju dagar: 300 kronor.

Hela säsongen: 800 kronor.

Barn upp till 18 år: Gratis.

Föräldrar med barn upp till 12 år åker gratis tillsammans med barnen.

Tisdagar och torsdagar klockan 18-19.30 är slingan stängd för allmänheten. Då har Sundbybergs IK barn- och ungdomsträning.

Intäkterna gör att staden får täckning för de kostnader de har för driften. el, vatten och pistmaskinen. Överskottet ersätter klubbens investeringar och cirka 1000 timmar ideellt arbete varje säsong.

Källa: Sundbybergs IK

Visa merVisa mindre

Vid Sundbybergs IP lånar SIK och KKS sedan förrra helgen ut skridskor och hjälm på lördagar och söndagar mellan 10.00 och 16.00 Då tänder man också grillen.

Här kan du också njuta av vintern

Ishall

I Tulehallen på Fredsgränd finns möjlighet att åka skridskor när det är allmänhetens åkning. Då är det är gratis och öppet för alla. Öppettiderna är:

Vardagar: Måndag 12.00–15.30, tisdag–torsdag 09.00–15.30, fredag 09.00–12.00

Helger: Lördag–söndag 12.00–14.00.

Curling

Det går också att boka curlingbanor i hallen bredvid för privata sällskap, men det behövs normalt framförhållning om man ska få plats. För privatpersoner finns uthyrning av enstaka tider.

Isbanor

Under vintersäsongen 2020/2021 finns två konstfrusna isbanor i staden. Den ena isbanan ligger på Sundbybergs IP (vid simhallen) och den andra på Rissne torg där det är syntet-is.

I Rissne ska det från och med 18 december gå att låna skridskor och hjälm under lördagar mellan klockan 12 och 15 i ett samarbete mellan Sundbyberg stad, Svenska kyrkan, Rissnekyrkan, Verdandi och Rädda barnen.

Vid Sundbybergs IP lånar SIK och KKS sedan förra helgen ut skridskor och hjälm på lördagar och söndagar mellan klockan 10 och 16. Då tänder man också grillen.

Vintertid spolas även den mindre bollplanen vid Tornparken till isbana om vädret tillåter. Planen är nu spolad och fullt körbar meddelar staden.

Pulkabackar

När det gäller pulkaåkning har staden tre officiella backar och det är två stycken på Golfängarna, samt den stora skålen uppe i Hallonbergen/Bergshöjden där staden i år har förbättrat belysningen.

Visa merVisa mindre

Vid syntes-isen i Rissne ska det från och med 18 december gå att låna skridskor och hjälm under lördagar mellan 12.00 och 15.00 i ett samarbete mellan Sundbyberg stad, Svenska kyrkan, Rissnekyrkan, Verdandi och Rädda barnen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27