Det är till Södersjukhuset (SÖS), men framför allt till Rosenlunds närakut på Södermalm, som folk med halkskador åker. Även om Mitt i inte fått några siffror från Rosenlunds närakut är siffrorna från SÖS tydliga. Förra veckan var värst hittills den här vintern. Då kom 80 fotgängare med halkskador in till SÖS. Med även cyklister, elsparkcyklister och bilister inräknade kom 95 skadade. Det kan jämföras med vinterns näst högsta siffra på 69 peroner. Den här vintern har varit värre än den förra (Se faktarutan i botten).

– Äldre personer får ofta höft- och axelskador. För övriga är handleds- och armbågsskador efter att man försöker dämpa fallet vanligare, säger Michael Norberg, pressansvarig på SÖS.

Slog sig blodig

Underlaget under fötter, cykel- och bilhjul varierar förstås. Förra veckan verkar dock ha varit en av de mer skrämmande perioderna för många, av mejl och Facebookinlägg att döma.

– Jag halkade, men klarade mig med blåmärken och en sträckning. Nu har jag bara lite ont i höften, säger 78-åriga Renée Öhman som den här gången halkade på tomtmark i Bagarmossen men i höstas slog sig blodig på en gångväg.

Hon riktar tack till de personer som hjälpte henne upp, men efterlyser samtidigt skyndsammare öppningar i de vallar som plogas upp vid ingången till hus.

Bagisbon Anne Hägg berättar att gång- och cykelvägen förbi Päronparken mellan Bagarmossen och Kärrtorp var en isbana när hon gick mot tunnelbanan i Kärrtorp i torsdags förra veckan.

– Jag har väninnor som inte vågar gå ut när det är så här. Och det är lika uselt överallt, säger hon och nämner även andra kommuner.

Så här såg det ut vid Nissastigen i fredags. Marken på bilden ansvarar Svenska Bostäder för. I högra nederkanten av bilden syns skärningspunkten mot trottoaren som trafikkontoret har ansvar för.

Så här såg det ut vid Nissastigen i fredags. Marken på bilden ansvarar Svenska Bostäder för. I högra nederkanten av bilden syns skärningspunkten mot trottoaren som trafikkontoret har ansvar för.

Helena Gräslund

"Gruset sjunker ner"

Trafikkontoret ansvarar för kommunala vägar, gång- och cykelvägar och torg. På gårdsvägar och fastighetsmark har respektive fastighetsägare ansvar. Parkvägar har stadsdelsförvaltningen ansvar för.

Enligt parkingenjören Peter Melin på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning gör man så gott man kan. Förra veckan var de ute och halkbekämpade både tisdag, fredag och lördag. Men en väderlek där det smälter och fryser om vartannat är svår att skydda sig mot, menar han.

– När det smälter sjunker gruset ner i vattnet och det flyter ju inte upp när det sedan fryser på, säger han.