Sedan ett år tillbaka pågår en renovering av Förvaltarens 40-talsbyggnad på Sturegatan 31. Samtliga lägenheter har evakuerats och när hyresgästerna väl får flytta in igen i juni har de fått nya grannar.

– De längst upp i huset har alltid tänkt att de bor just där, men nu kommer någon annan att bo ovanpå, säger Peter Kastberg, filialchef på entreprenören Gärahovs bygg.

På sin lur visar han hur här såg ut tidigare. De mörka bilderna för tankarna till ett avsnitt av julkalendern Mysteriet på Greveholm.

Nu är det i stället ljust och fräscht som gäller i det tidigare vindsutrymmet. Sex lägenheter på mellan 28 och 35 kvadratmeter har det blivit, men våningens tidigare användningsområde gör sig påmint i sneda tak, gamla bjälkar och murstockar.

– Man får vindkänslan, det blir väldigt mysiga lägenheter, säger Peter Kastberg.

Bra söktryck

Dessa kvartar modell mindre har förmedlats via Förvaltarens särskilda kö för ungdomar. Enligt bolagets kundchef Johanna Tysander har söktrycket varit bra – och snabbt var samtliga sex lägenheter uthyrda.

Månadshyran på mellan 5 515 och 6 138 kronor är ett par tusenlappar högre än för andra ungdomslägenheter i Förvaltarens bestånd.

– Andra ungdomslägenheter har så kallad Stockholmsdusch och inte det här läget. De här har eget badrum och eget kök, förklarar Tysander.

Christian Kapell, som är projektledare och konsult från bolaget Ebab, säger att det är "fantastiskt" att kunna skaka fram nya bostäder på detta vis. Och fler vindslyor kan vara på gång: bolaget tittar på liknande lösningar för bland annat Järnvägsgatan 32 och 36.

Planer på mer

Tidigare har Förvaltaren också byggt om oanvända förråd, cykelrum och lokaler till lägenheter i flera stadsdelar, vilket Mitt i Sundbyberg skrev om i mars.

– Personligen skulle jag vilja att man gör så här med alla förrådsutrymmen. Man måste fråga sig: behöver vi förråd eller lägenheter, säger Christian Kapell.