Flera villaägare i Venngarn har satt upp solceller på sina tak. Nu hotar Sigtuna kommun med vite om inte panelerna tas ned – de saknar bygglov.

Men enligt de boende, som har granskat både detaljplanen och plan- och bygglagen för området där deras hus ingår finns det inget som talar för att bygglov krävs.

– Vi satte upp våra solpaneler efter att våra grannar bakom oss satte upp sina. Vi kollade upp vad som gällde ordentligt innan och det här var en bygglovsbefriad installation. Jag ringde till och med kommunen och fick till svar att det inte behövdes bygglov, säger Andreas Harnebring som är en av de berörda villaägarna som hotats med vite.

De svarta solpanelerna är inte heltäckande över taken.

De svarta solpanelerna är inte heltäckande över taken.

Stefan Källstigen

Under året har familjerna bemött kommunens argument att det skulle behövas bygglov för solpaneler på just deras hus. I ett svar från kommunen går det att läsa:

”Vidare bedömer bygg- och miljöförvaltningen att svarta solceller avsevärt påverkar byggnadernas yttre utseende genom att solcellspanelerna negativt påverkar byggnadernas konstnärliga värden och den arkitektoniska gestaltningen i området.”

– Bedömningen kommunen gör utgår ifrån att vårt bostadsområde är särskild värdefullt. Men det stämmer inte enligt detaljplan, tidigare kommunikation och beviljade bygglov för andra hus, säger Patrick Kroos, en annan av de berörda villaägarna.

En av tolkningarna från förvaltningen är att taken ska vara röda men så står det inte i detaljplanen. Där berörs inte taken utan att fasaden ska bestå av röd panel.

– Och det är bara ett av flera punkter som kommunen lutar sig mot. Vi har bemött och besvarat vart och ett av dem utifrån det som faktiskt står i detaljplanen och plan- och bygglagen. När det första huset fick avslag på bygglovsansökan och allt det här drog igång med tillsynsärenden har det här blivit en prestigesak för dem att upprätthålla sin heder, säger Andreas Harnebring.

Peeter Tiitus framför sitt förråd som har täckts med solpaneler.

Peeter Tiitus framför sitt förråd som har täckts med solpaneler.

Stefan Källstigen

Ärendet om bygglov ska upp i bygg- och miljönämndens sammanträde den 17 oktober. Då avgörs det av politikerna i naämnden om det ska behövas bygglov för solpanelerna eller inte. Oavsett beslut där är familjerna beredda att överklaga detta så långt det går. Det har kostat dem ett par hundra tusen kronor att installera solpanelerna och kommer att kosta att ta ner dem samt ett vite om det inte åtgärdas.

– Det kommer alltid på tal vad det kommer att kosta oss ekonomisk men känslomässigt tycker jag det här är vansinne. En anledning att vi valde solceller är för att vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till i klimatomställningen. En kommun som har som målsättning att vara Sveriges grönaste kommun, ska de då motarbeta de gröna alternativ som finns? säger Pia Josefsson.

Patrick Kroos, Pia Josefsson, PeeterTiitus, Joanna Daffy, Malin Brogren och Andreas Harnebring är besvikna på kommunen.

Patrick Kroos, Pia Josefsson, PeeterTiitus, Joanna Daffy, Malin Brogren och Andreas Harnebring är besvikna på kommunen.

Stefan Källstigen