I veckan kallades de berörda familjerna till ett möte på kommunen där både tjänstemän och bygg- och miljönämndens ordförande, Mats Weibull (M), och vice ordförande, Gill Brodin (C), deltog.

– Mötet kallades till för att de berörda fastighetsägarna som till kommande nämnd berörs av beslut angående solceller på deras tak, skulle få möjligheten att ta del av förvaltningens bedömning samt ställa frågor kring just detta, säger Gill Brodin.

Frågan om bygglov kommer att tas upp på nästa möte i bygg- och miljönämnden. Hur utfallet blir där är inte klart än.

– Politiskt har majoriteten inte tagit några beslut ännu. Vi kommer inom kort att samla våra kollegor för att komma till en gemensam linje i frågan. Beslut fattas av nämnden den 17 oktober.

Kommunen har högt ställda miljömål. Hur rimmar det här med den inriktningen?

– Sigtuna kommun är en del av klimatomställningen som vi såklart värnar om.

Mer än så om beslutet vill Gill Brodin inte säga för att inte gå några händelser i förväg.

– Vi jobbar med den frågan nu, säger hon.

På det ovannämnda mötet fick de berörda besked om att förvaltningen står fast vid sin tidigare bedömning att det krävs bygglov för solpanelerna samt att de ska tas ner och ett hot om vite kvarstår.

Förvaltningens bedömning består av tolkningar av bland annat plan- och bygglagen, detaljplan, översiktsplan och tidigare beslut i andra kommuner och landsting. Dessa skiljer sig från de tolkningar villaägarna gjort utifrån samma dokument.