Tycker du att miljöerna känns bekanta i senaste säsongen av Bäst i test? Då tycker du helt rätt. För visst är det i Farsta strand som programledaren David Sundin leder årets panel i mer eller mindre skruvade lekar.

Efter att tidigare ha spelats in vid Frescati, på Gärdet och på Ekerö, bytte produktionen plats igen när TV4 tog över familjeprogrammet inför säsong 8.

Valet föll på Villa Solhem i det som en gång hette Södertörns villastad, numera Farsta strand. Huset från 1903 ligger vid en sydsluttning mot Magelungen.

– Det bästa och mäktigaste huset hittills, sa David Sundin i ett inslag i TV4:s Nyhetsmorgon i höstas.

Skulle lösa platsbrist i förskolan

För några år sedan fanns planer på att bygga om villan till förskola för att lösa platsbristen i området, vilket Mitt i skrev om. Ett inriktningsbeslut togs 2019.

Men tre år senare beslöt Farsta stadsdelsnämnd att återkalla beslutet. Att anpassa den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden till modern förskolestandard skulle bli för dyrt.

Dyrt blev det ändå för stadsdelen: Kostnaden för planering och utredning hade tickat ända upp till 5,8 miljoner kronor när projektet skrotades.

Villa Solhem var ett av de första hus som byggdes i dåvarande Södertörns villastad.

Villa Solhem var ett av de första hus som byggdes i dåvarande Södertörns villastad.

Holger Ellgaard, creative commons

Har kontrakt till i höst

Inför starten av tv-inspelningarna i höstas rådde stort hemlighetsmakeri kring platsen. TV4 ville inte riskera att produktionen skulle störas av hängivna fans. Kanalen vill heller inte svara när Mitt i frågar om det blir fler säsonger från Farsta strand.

En ledtråd får vi dock av Stockholms skolfastighetsbolag Sisab, som fortfarande äger villan.

”Den är för närvarande uthyrd till produktionsbolaget bakom Bäst i test. Deras kontrakt sträcker sig till i höst. Oklart vad som händer sen. Vi har lyft frågan inom staden men inte fått något intresse för fastigheten ännu”, skriver Sisabs pressansvarige, Thomas Pella Bergsell till Mitt i.