Intresset för att skriva berättelser har funnits så länge Karl Modig kommer ihåg. Han berättar att han som barn började skapa historier med delar av den miljö han befann sig i. Den senaste boken utspelar sig därför delvis i Högdalen där han bor.

– Jag har alltid hittat på historier i mitt huvud, när jag var liten brukade jag kalla det för att tänka, säger han.

Nu är han aktuell med sin senaste bok Slagsmål, där han vill få unga killar att förstå att det är okej att visa sig sårbar.

Han har själv vuxit upp i en miljö där slagsmål anses coolt, och känslor omanligt. I boken skildrar han en kille som har hamnat i en våldsam spiral efter ha kommit ut ur ett skadligt förhållande. Han söker då gemenskap hos sina vänner för att ta sig igenom en svår period i sitt liv.

Karl Modig tycker att det är viktigt för killar i ung ålder att ta dessa frågor på allvar. 

– Jag har försökt att fånga killars vänskapsrelationer mellan varandra då jag själv tycker det är viktigt för att må bra, säger han.

Rest runt till skolor

Han slår sig ner i soffan hemma i lägenheten där han ofta sitter och skriver på sina verk. Han pratar engagerat om viktiga ämnen som han ger en bild av i sina böcker.

– Mina två senaste böcker handlar om traumabearbetning på olika sätt. Det viktigaste i storyn har redan hänt när den börjar. Böckerna handlar om det svåra händelser i livet och hur man tar sig igenom det, säger han.

Med de tidigare böckerna har Karl Modig rest runt om i landet och hållit föreläsningar i skolor. Han har också föreläst om sin andra bok Döden är inget skämt på Sveriges psykiatriska förenings årliga kongress, där han pratade om psykisk ohälsa bland män.

Växande intresse

Det var efter gymnasiet som Karl Modig gick en skrivarkurs i Stockholm där han fick väldigt bra respons från lärare och andra elever. På grund av den goda feedback och ett växande intresse för att skriva så valde han att ge sig på sin första riktiga bok. 

– Jag hade skrivit lite noveller innan men inte en bok på cirka 200 sidor. Jag tänkte då hur svårt kan det vara. Cirka åtta månader senare blev min första bok ”Superkrafter – på gott och ont” klar, säger han.

I juni tar Karl Modig examen i krigsvetenskap på Försvarshögskolan och ett avgörande val väntar. Han hoppas på kunna fortsätta ge ut böcker.

– Målet är nog att kunna arbeta fullt ut som författare, säger han.