Beslutet togs på fel sätt. SL-chefen hade inte rätt avgöra frågan på egen hand.

Förvaltningsrättens dom kom i måndags och är en seger för proteströrelsen som kämpat med näbbar och klor för att stoppa avvecklingen av tågvärdarna på pendeltågen.

– Vad häftigt! Det känns väldigt bra att ha fått rätt. Nu får de bakläxa och de borde ta chansen att backa från det här beslutet som bevisligen inte varit bra, säger Viktor Risling, Spångabo och fackligt förtroendevalt inom Seko.

"Jag var förbannad"

Det var han som överklagade beslutet förra våren, som privatperson, eftersom han tyckte att det var odemokratiskt och att frågan borde ha avgjorts på politisk nivå.

"Beslutet har haft stor påverkan på hela regionens invånare. Alla förtroendevalda i regionen borde ges chansen att tycka till," skrev Viktor Risling i sitt överklagande.

– Jag satt och var förbannad. Jag har följt det här ända från start och kände att det hade gått helt fel till, säger han.

Och nu får han alltså rätt.

Politiker lovade en paus

Det var den 20 februari 2023 som SL-chefen David Lagneholm gav pendeloperatören MTR grönt ljus att återuppta avvecklingen av tågvärdarna.

Avvecklingen, som hade inletts under hösten 2022, hade då varit pausad under ett par veckor – eftersom den politiska majoriteten (S, MP och C) hade lovat sina väljare att frågan skulle utredas ytterligare en gång innan man gick vidare.

Utredningen gjordes i rekordfart, slutsatsen blev att allting var i sin ordning. Och när avvecklingen återupptogs redan efter två veckor tyckte många i motståndarlägret att pausen bara varit ett spel för gallerierna.

Oklart läge

Nu slår Förvaltningsrätten fast att David Lagneholm rent formellt inte hade befogenhet att ta beslutet på egen hand.

Vad detta beslut innebär rent praktiskt är ännu oklart, eftersom samtliga tågvärdar redan är avvecklade.

– Rent formellt betyder det ju att pausen fortfarande gäller. De har världens chans att ta tillbaka tågvärdarna, men det kommer de säkert inte göra. Men det är i alla fall en bekräftelse av att de gjorde fel. Det är jättestort, säger Viktor Risling.

"Tydlig politisk vilja"

Trafikförvaltningens presschef Andreas Strömberg svarar att man "just nu behöver analysera domen för att kunna ge någon kommentar".

Men han tillägger att grundbeslutet från 2021 om att avveckla tågvärdarna inte påverkas av den här domen:

"Förändringen är beslutad och fullt ut genomförd. Trafiknämnden har fattat flertalet beslut som bekräftar avskaffandet av tågvärdarna Den politiska viljan i den här frågan har varit tydlig", skriver Strömberg.