Det är eftermiddag i Viksjö centrum. Människor hastar över torget med skramlande kundvagnar. Några rastlösa ungdomar hänger vid en av karuselldörrarna.

Det ser ut som vilket slumrande centrum som helst. Men när man frågar runt målas en annan bild upp.

– Det är jävligt bra att ordningsvakterna är här, säger en butiksägare som inte vill uppge sitt namn för rädsla för trakasserier.

På torget framför kyrkan har ordningsvakterna parkerat sin bil.

– Det känns tryggt att de är här, för det har varit väldigt stökigt med ungdomar som gapar och skriker emellanåt. Det har också varit för mycket fokus på Jakobsberg tidigare, nu kan invånarna här prata med vakterna om de sett eller hört något, säger Roger Lindén som driver blombutiken och är ordförande i företagarföreningen.

Drogscenen flyttade

Det var 2018 som kommunen fick tillstånd av polisen att ha ordningsvakter i Jakobsbergs centrum.

– Där hade vi en stor utmaning med en öppen drogscen. Det har tagit tid att arbeta bort och narkotikahandeln har i stort flyttat därifrån, säger Alexander Rajsic, kommunens säkerhetschef.

Förutom Viksjö centrum får kommunens ordningsvakter patrullera på torget utanför Ica på Söderhöjden.

– Vi har redan fått goda signaler från invånarna och från näringsidkare att de uppskattar ordningsvakternas närvaro. Sen finns det så klart individer som inte jublar över detta.

Fler åtgärder

Från politiskt håll är man också noga med att poängtera att trygghetssatsningarna inte bara består av ordningsvakter.

– För att på allvar öka tryggheten behöver vi ha både ett effektivt brottsbekämpande arbete i nära dialog med polisen och ett kraftfullt förebyggande arbete. Vi ska både ha en tydlig samhällsnärvaro med bland annat ordningsvakter och ett kraftfullt förebyggande arbete med satsningar på bland annat skolan, föreningslivet och arbetsmarknaden, säger Eva Ullberg (S) kommunstyrelsens ordförande.

Ordningsvakternas bil står parkerad framför kyrkan i Viksjö centrum.

Ordningsvakternas bil står parkerad framför kyrkan i Viksjö centrum.

Erik Lejdein

De första ordningsvakterna i Jakobsberg var ett resultat av det förra styrets 77-punktsprogram för ökad trygghet. Under hela den förra mandatperioden låg man på polisen om att få till fler tillstånd.

– Jag är väldigt glad över att de kommit på plats, även om jag hade velat se ordningsvakter i Kallhäll också. Man hade också kunnat ge mer resurser och att de är stationerade på varje plats, i stället för att de åker runt. Där hade vi gjort en helt annan prioritering än nuvarande styret, säger oppositionsrådet Emma Feldman (M).

M tryckte på

Hon menar att det var påtryckningarna under hennes styre som till slut gav resultat.

– Jag har i samtal med polisen pekat på inkonsekvensen i hur de godkänner de här områdena. I Stockholms stad har det varit betydligt lättare, men i Järfälla har vi fått avslag gång på gång. Jag pratade med regionpolisen så sent som i augusti att det här måste gå att lösa, säger oppositionsrådet Emma Feldman.

Enligt kommunen kostar ordningsvakterna 9,6 miljoner kronor om året.

–  Vi ser att insatsen med ordningsvakter i Jakobsberg har haft positiva effekter, och att det finns problem i de aktuella områdena som motiverar en satsning på ordningsvakter, säger Eva Ullberg.

Så tycker Viksjöborna om ordningsvakterna:

Emil Azzopardi, 15, Viksjö.

Emil Azzopardi, 15, Viksjö.

Erik Lejdelin

Emil Azzopardi, 15, Viksjö:

– Det är väl bra att det ordningsvakter här. Jag har inte sett något stök, men jag har hört att det varit en del busåkningar här. Jag tror dock att ungdomarna kommer fortsätta stöka, men folk känner sig kanske mer trygga.

Anne Synnerud, 78, Viksjö.

Anne Synnerud, 78, Viksjö.

Erik Lejdelin

Anne Synnerud, 78, Viksjö:

– Jag tycker det är bra, men jag tycker också att föräldrar ska vara mer synliga. När mina barn var yngre var det väldigt stökigt här och då gick vi föräldrar ihop och vandrade. Jag tror att man sköter sig mer om man ser en kompis förälder än ordningsvakter. För de har man ingen koppling till.

Håkan Sjö, 50+, Viksjö.

Håkan Sjö, 50+, Viksjö.

Erik Lejdelin

Håkan Sjö, 50 +, Viksjö:

– Jag har inte upplevt något stök, men det betyder inte att det inte finns. Det är bra att man agerar om det är så att det finns stök. Jag är inte negativ till ordningsvakter, men det kanske är mer nyttigt kvällstid.

Jessica Blomquist, 36, Viksjö:

Jessica Blomquist, 36, Viksjö:

Erik Lejdelin

Jessica Blomquist, 36, Viksjö:

– Jag går bara in här och handlar på Ica och då har jag inte sett något stök. Jag har inte ens sett ordningsvakterna här. Men jag är inte emot ordningsvakter av princip, behövs det så ska de absolut sätta in det.