De senaste åren har parkeringsplatser och körfält för bilar omvandlats till cykelbanor, gångbanor och körfält för bussar runtom i Stockholms innerstad. Helt i enlighet med den framkomlighets- och parkeringsstrategi som klubbats av kommunfullmäktige.

– Syftet är att ge plats åt andra än bilarna, och använda utrymmet på ett smartare sätt, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Samtidigt vittnar många stockholmare om att det blir allt svårare att hitta lediga parkeringsplatser i stan. Där kan somliga bli bönhörda – men långt i från alla.

Höja avgifter

För att klara målet om 15 procent lediga p-platser skulle staden behöva höja avgifterna ytterligare, menar Daniel Helldén. Och det finns det inga planer på nu.

– Däremot har vi ett uppdrag i budget att skapa fler korttidsplatser för att klara av nyttotrafiken. Det skulle kanske gå att lösa genom att begränsa tiden man får stå dagtid.

Det stora problemet är dock boendeparkeringen, menar Daniel Helldén. I nya bostadsområden som Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden erbjuder staden inte längre detta. Där får boende skaffa garage, eller ställa bilen på gatan och betala per timme.

”Kraftigt subventionerad”

– Boendeparkeringen i befintliga områden är kraftigt subventionerad och används i många fall som långtidsparkering, alltså i flera dagar i sträck. Vi måste hitta alternativ till att ockupera gatumark för att förvara bilen.

Vill du avskaffa boendeparkeringen även i äldre stadsdelar?

– Helst skulle betydligt färre äga en bil, men det är svårt att göra något åt det i dagsläget. Då måste vi hitta andra ställen.

Väntar på lagstiftningen

En annan väg är att förändra formerna för bilägande, menar Daniel Helldén.

– Vi väntar just nu på en förändrad lagstiftning som gör det möjligt att reservera p-platser på gatumark för bildelning. Det skulle kunna göra det lättare att välja det alternativet.

Går det att planera för parkeringsplatser på ett bra sätt, när det är så komplicerat att få en överblick över hur många det finns?

– Ja, i och med att vi planerar projekt för projekt och tar hänsyn till behovet i varje specifikt område.