Konstlägret är ett pågående projekt inom danderydsbon Vendela Danfors UF-företag där barn med olika bakgrunder har kunnat mötas för att måla och lära sig mer om konst.

– Det har verkligen varit så roligt och inspirerande, säger hon.

Alltid kul att måla

Systrarna Tea och Freja var två av de tio barn som deltog under konstlägret.

De visade upp sin konst för besökare och Mitt i Danderyd. Motiven: pumpor, höst och cirklar. De båda sammanfattar vad som har varit bäst.

– Det är alltid kul att måla! säger de.

Deras föräldrar Sara och Andreas Ek var på plats för avslutningskalaset i ateljén.

– Det har varit ett bra projekt för att samverka med andra barn, det är ju alltid kul med målande och skapande, säger Sara.

Lägerledaren och konstnären Vendela Danfors har målat sedan hon var sju år. Hon berättar att ett mål har varit att sprida glädjen som konsten ger henne.

– Det har gett mig så mycket många nya kompisar.

Bryter språkbarriärer

Ungefär hälften av de deltagande barnen kommer från Ukraina. Med konsten kan man bryta språkbarriärer, menar Vendela Danfors.

– Konst är ett språk alla kan tala. Det går bra att umgås och måla tillsammans ändå. Det är enkelt att knyta kontakt med varandra genom konst, det är fantastiskt.

Utöver att måla fritt har barnen också fått lära sig mer om konstnären Hilma af Klint, som bodde i Djursholm den senare delen av sitt liv. Under veckan har barnen målat två stora tavlor inspirerade av af Klints konst.

Under vernissagen bjöds det på fika, tal – och så fick alla barnen var sitt diplom.

Till jullovet planerar Vendela hålla ett läger till.

– Det ska bli kul, och jag hoppas många anmäler intresse, säger hon.