Vattenläckan inträffade vid sjön Trekanten.

– Det är flera decimeter vatten i körbanan. Stockholm vatten är tillkallat för att stänga av och åtgärda felet, säger SL:s presstalesperson Claes Keisu.

Tvärbanan vände vid Stora Essingen och Liljeholmen i morgonrusningen. Ett alternativ var att ta tunnelbanan från Liljeholmen respektive Alvik för att åka runt stoppet.

Prognos för när vattenläckan skulle lagas saknades på morgonen,

Vid 10-tiden meddelade SL att trafiken var i gång igen, lätt försenad. Lite senare gick trafiken enligt tidtabell igen.

Många inställda pendeltåg efter växelkaoset

Växelfelet är lagat. Trots det är många pendeltåg inställda under fredagsmorgonen. Prognosen är att trafiken ska rulla som vanligt först i kväll.

Natten till fredag lagade Trafikverket växelfelet vid Odenplan. Det innebär att pendeltågen återigen kan köra på två spår.

Men det är en liten tröst för resenärer på linje 41 och 43, som kommer fortsätta drabbas av inställda avgångar och förseningar under hela dagen. Störst problem är det på sträckorna Stockholm City–Upplands Väsby och Tumba–Märsta samt Stockholm City–Kallhäll.

– Jag har inte några exakta siffror på hur många avgångar som är inställda men problemen kvarstår hela dagen. Fram till klockan 19.30 på linje 43 och till 22.30 på linje 41, säger SL:s pressjour Karolina Wichman.

Strul med reseplaneraren

Felaktig information förekommer i SL-appen och på sl.se under morgonen. Resenärer hänvisas till Trafikverkets hemsida för korrekt information.

Kan man inte lita på det som står i SL-appen eller på sl.se?

– Hemsidan är mer tillförlitlig. Ska du resa med linje 41 eller 43 så hänvisar vi till trafikverket.se, säger Karolina Wichman och tilläger:

– Det är olyckligt att våra kanaler för trafikinfo inte fungerar en morgon när många är ute och reser.

Personalbrist – fick jobba över

I går under dagen uppstod ett till växelfel utöver det som redan hade upptäckts vid Odenplan. Det gjorde att sträckan med enkelspår blev längre: Från Stockholm City till Solna/Sundbyberg. Tågen styrdes om till Centralen när Trafikverket lagade växlarna.

– Det har varit en riktig skitvecka, med mycket förseningar och mycket strul. Pendeltågen är tyvärr värst drabbade även denna gång, säger SL:s presstalesperson Claes Keisu.

Rejäla förseningar i går ledde till att många lokförare fick jobba över och nu behöver dygnsvila, enligt SL.

– Man fick köra tills tågen var där de skulle vara. Det var många som inte kom fram i tid, säger Karolina Wichman.

Genrebild.

Genrebild.

MTR / Pressbild

SL: ”En riktig skitvecka”

Många inställda pendeltåg efter växelkaoset

Efter olyckan i Klaratunneln – avstängt i flera dagar

En kranbil har kört fast vid infarten från Sveavägen mot Klaratunneln under fredagsmorgonen. Nu kommer Trafikverket med en dyster prognos för stans bilförare.

Lastbilen har kört på ett höjdhinder som ramlat ner och lagt sig över vägen, rapporterar P4 Stockholm.

Föraren var ensam i fordonet och har förts till sjukhus för vård, uppger polisen.

Tunneln avstängd

Strax före klockan 08.30 uppger räddningstjänsten att de är klara på platsen. En bärgningsbil är beställd och tunneln stängdes av helt i båda riktningar i samband med att kranbilen ska forslas bort.

Infarten från Mäster Samuelsgatan öppnade en kort stund men stängdes igen på grund av uppröjnings- och bärgningsarbet. Trafikverkets prognos för när det går att köra genom tunneln igen är osäker och har skjutits upp flera gånger.

Långvarigt reparationsarbete

Uppdatering: Klockan 11.41 meddelar Trafikverket att infarten från Sveavägen, där olyckan skedde, kommer att vara avstängd i flera dagar. Prognosen är att reparationsarbetet ska vara klart natten mellan onsdag och torsdag nästa vecka.

Polisen har inlett en brottsutredning med rubriceringen vårdslöshet i trafik för att utreda hur olyckan gått till.

Genrebild.

Genrebild.

Most photos

Efter olyckan i Klaratunneln – avstängt i flera dagar

Kranbil mejade ner höjdhinder ✔ Polisen utreder brott