Natten till fredag lagade Trafikverket växelfelet vid Odenplan. Det innebär att pendeltågen återigen kan köra på två spår.

Men det är en liten tröst för resenärer på linje 41 och 43, som kommer fortsätta drabbas av inställda avgångar och förseningar under hela dagen. Störst problem är det på sträckorna Stockholm City–Upplands Väsby och Tumba–Märsta samt Stockholm City–Kallhäll.

– Jag har inte några exakta siffror på hur många avgångar som är inställda men problemen kvarstår hela dagen. Fram till klockan 19.30 på linje 43 och till 22.30 på linje 41, säger SL:s pressjour Karolina Wichman.

Strul med reseplaneraren

Felaktig information förekommer i SL-appen och på sl.se under morgonen. Resenärer hänvisas till Trafikverkets hemsida för korrekt information.

Kan man inte lita på det som står i SL-appen eller på sl.se?

– Hemsidan är mer tillförlitlig. Ska du resa med linje 41 eller 43 så hänvisar vi till trafikverket.se, säger Karolina Wichman och tilläger:

– Det är olyckligt att våra kanaler för trafikinfo inte fungerar en morgon när många är ute och reser.

Personalbrist – fick jobba över

I går under dagen uppstod ett till växelfel utöver det som redan hade upptäckts vid Odenplan. Det gjorde att sträckan med enkelspår blev längre: Från Stockholm City till Solna/Sundbyberg. Tågen styrdes om till Centralen när Trafikverket lagade växlarna.

– Det har varit en riktig skitvecka, med mycket förseningar och mycket strul. Pendeltågen är tyvärr värst drabbade även denna gång, säger SL:s presstalesperson Claes Keisu.

Rejäla förseningar i går ledde till att många lokförare fick jobba över och nu behöver dygnsvila, enligt SL.

– Man fick köra tills tågen var där de skulle vara. Det var många som inte kom fram i tid, säger Karolina Wichman.