Det är svårt att utreda cykelstölder eftersom det sällan finns spår att gå på, menar Jonas Jeffsell, kommunpolis i lokalpolisområde Vällingby där Bromma ingår.

– Som alltid tittar en förundersökningsledare på om det går att gå vidare, om det finns övervakningsfilm, vittnen eller andra spår. Annars lägger man ner utredningen, vilket ofta är fallet med den här typen av stölder.

Hur många fall blir lösta?

– Jag har ingen statistik, men skulle säga att det är ytterst få.

Han poängterar att det fortfarande är viktigt att göra en anmälan om man skulle råka ut för en cykelstöld. Dels för statistikens skull, dels för att kunna få ut ersättning när cykeln är försäkrad.

Vilka stjäl då cyklar? Alla möjliga typer, menar Jeffsell.

– Det finns de som vill ta sig från punkt A till punkt B, där tillfället gör tjuven. Men sedan finns också organiserade ligor som plockar med sig väldigt många cyklar för att sälja vidare.

Hur vanligt är det att tjuven har nyckel till ett utrymme där cyklar förvaras?

– Det är inget jag känner till, men det skulle i och för sig inte förvåna mig om det förekommer. Att någon kanske har tappat eller blivit bestulen på en nyckel, det är inte omöjligt.

Vad skulle polisen behöva för att lösa fler cykelstölder?

– Det är klart att kamerabevakning på fler allmänna platser är ett verktyg som är väldigt bra. Det förebygger all typ av brottslighet och när brottet väl sker är det lättare att utreda. Och med fler poliser i yttre tjänst kan det vara lättare att upptäcka brott och avbryta dem.