Årets svenska final i bartendertävlingen Artisans of Taste hölls på Röda Huset i Stockholm.
Instruktionerna var tydliga.
Ingredienserna skulle vara hemmagjorda i möjligaste mån, råvarorna komma från hembygden – och hållbart tänk för "zero waste". Och så klart smaka gott.
24-åriga Väsbybon Elias Jildefalk var osäker in i det sista om han skulle vinna eftersom hans namn ropades upp sist av de elva tävlande.
– Fast jag hade en skön känsla när jag gick upp på scenen. Jag trodde på drinken och visste att den var bra.
Konkurrensen var hård.
– Jag var lite förvånad ändå att jag vann. Min drink smakar lite spritigt, det är mycket rom. Lite sött, lite bittert. Jag gillar alla cocktails med brun sprit och socker.
Även om det var första gången någonsin han gjorde drinken på själva tävlingen fick han idén på en resa i Norge. På Oslobaren Himkok drack han en blåbärscocktail serverad med ost.
– Det var väldigt gott med salt ost till en söt cocktail. Jag tänkte: Hur gör man det här i Sverige?
Jakten på lokala ingredienser
Hemma i Upplands Väsby började sökandet efter lokala ingredienser. För lokalt till hundra procent skulle det vara.
– Jag fick ligga i, men hade hjälp av många runt mig. Min tjej tipsade om ett gårdsmejeri i Bålsta-Bro där hon kommer ifrån. Där hittade jag ost med rätt sälta. De hade också bikupor, så honung fick stå för sötman, säger han.
Och en tidigare kollegas familj bidrog med en burk syltade granskott, som legat till sig i ett halvår.
– Det blev bra som smaksättning.
Men något namn har inte drinken fått.
– Det kändes fel. Det skulle göra det för mycket "min" drink. Det är så många som hjälpt till och varit inblandade i receptet.
Jobbat i England
Just nu jobbar Elias på Stockholmsbaren Tjoget – en av toppbarerna i Sverige – efter en kort sejour på Scofield’s Bar i Manchester.
– Britterna umgås mer ute på lokal och gillar dry martini kanske lite mer än vad svenskar gör. Svenskarna är överlag duktiga på cocktails och vin.
Han pekar på filmer som gett vissa drinkar ett uppsving, som Old Fashioned i "Mad Men" och Cosmopolitan i "Sex and the city".
Men hur började bartenderkarriären för Elias?
– Jag började jobba extra i gymnasiet som diskplockare på East och sedan fick jag börja blanda GT. På den vägen är det, säger han med ett skratt.
Nu väntar vinnarresan till Venezuela i mars – tillsammans med tio vinnare från övriga Europa.
– Vi får besöka ett destilleri, det blir kul. Hela kulturen i Venezuela blir spännande att uppleva. Och att få se barscenen i Caracas och inspireras,
Vad gör du om tio år?
– Driver eget eller jobbar kvar på Tjoget.