I torsdagens småkyliga väder togs det symboliska första spadtaget för en ny grundskola, som ska drivas i kommunal regi, i Upplands Väsby.
I Smedsgärdsskolan, som byggs på Smedsgärdstomten, ryms 600 elever i F–9.
Men det har tagit många år att komma till skott.
Bygglovet överklagades på grund av valet av plats – rakt ovanför Stockholmsåsen och grundvattnet, vilket Mitt i tidigare berättat om.
Men Mark- och miljööverdomstolen tog förra året beslut om att inte pröva överklagan. Därmed finns det inte längre några formella hinder för kommunen att bygga skolan.
– Vi är jätteglada över att äntligen få Smedsgärdsskolan på plats. Vi bygger med hållbara metoder och med framförhållning. Den skola som står klar till höstterminen 2027 kommer att göra Väsby väl rustat för den befolkningsökning vi väntar under kommande år, säger Suzanne Enell (S), utbildningsnämndens ordförande.
Smedsgärdsskolan byggs som passivhus och miljöbyggnad, vilket innebär höga krav på klimatanpassningar, dagsljus, energi, solceller och miljövänliga byggmaterial.
Visionsbild: TOL Arkitekter
Väsby går mot strömmen
Men hur kan Upplands Väsby bygga nya skolor när andra kommuner lägger ner sina på grund av för lågt elevunderlag?
Här verkar Väsby gå mot strömmen.
Enligt Suzanne Enell räknar man med att antalet barn i grundskolan ökar med 500 elever – och med 300 barn i förskolan – fram till 2034.
Utökningen av skollokaler gör att kommunen kan minska de tillfälliga lösningarna, som paviljongerna på Väsby skolas område.
Även utbildningschef Henrik Malmström Wallin är nöjd med att Väsby får en ny skola.
– En helt nybyggd skola är för oss en unik möjlighet att från start skapa en inspirerande och trygg lärmiljö som gynnar elevernas utveckling, välmående och engagemang.