Första söndagen i mars är traditionsenligt den dag som flera tusen skidåkare åker Vasaloppet, utefter fädernas spår med en målgång i Mora. I år är loppet inställt på grund av pandemin, vilket inte hindrade fyra entusiastiska skidåkare som anordnade ett eget Vasalopp.

– Vi var fyra bekanta som körde ett alternativt Vasalopp inne på Stadion och målet var givetvis att åka lika långt som Vasaloppet och gå i mål innan Stadion stängde för dagen, säger Urban Wedberg.

Åkt tre gånger tidigare

Urban Wedberg har åkt Vasaloppet tre gånger, och såg fredagens tillfälle som en prestation som kanske kan inspirera andra att komma ut och aktivera sig.

– Skidbanan är 400 meter lång så vi satsade på ungefär 225 varv, vilket skulle motsvara Vasaloppets nio mil. Många har sagt att vi är galna som gör det här, säger Urban Wedberg.

Längsta långloppet i världen

Vasaloppet är det äldsta och största långloppet för skidor i världen sett till antalet anmälda och med sina 90 kilometer skulle det motsvara en hel del varv runt Stadion.

– Det blev ungefär 175 varv runt Stadion men sen insåg vi i och med att banan är plan att det var tuffare än förväntat. Vi valde därför att byta miljö och fortsätta ute på Gärdet tills vi mätt upp till 90 kilometer, säger Urban Wedberg.

Med tålamod och vilja som kraftpaket lyckades samtliga skidåkare att ta sig igenom det alternativa Vasaloppet. För den som inte tror sig orka med en likadan kraftansträngning säger Urban följande:

– Det var första gången för Charlotte på skidor och hon klarade av det. Inget är omöjligt. Är man dessutom envis och håller negativa tankar borta så går det att fullfölja.

Skidåkarnas Vasalopp började vid tiotiden på fredagsförmiddagen och avslutades ungefär vid niotiden på kvällen.

Blev det någon blåbärssoppa?– Ja, en gång i timmen tog vi ett glas blåbärssoppa under en kort paus. Det tillhör traditionen och det är ett bra komplement för att snabbt få lite socker och energi i sig, säger han.