I slutet av juni blev delar av Högbergsgatan österut enkelriktad, närmare bestämt från Repslagargatan och Götgatan. Åtgärden blev inte populär bland flera av Söders bilister, som fick det än svårare köra på malmen, vilket Mitt i skrivit om.

Förra veckan var de plötsligt borta. Men det är inte staden som plockat ned dem.

– Enkelriktningen gäller fortfarande, den har inte upphävts. Är skyltar nedtagna ska de sättas upp igen, säger Magnus Johansson, tillförordnad pressansvarig på trafikkontoret.

Att skyltarna är borta från Högbergsgatan betyder inte att det är fritt fram i båda riktningar. Enkelriktningen kom på plats för att underlätta för cyklister att undvika Götgatan, där det av säkerhetsskäl ställts ut granitblock, för att i stället ta Repslagargatan.

– Att enkelrikta sträckan var ett myndighetsbeslut. Att plocka ner skylten är brottsligt, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

"En nödvändig åtgärd"

Vidare pekar trafikborgarrådet på att området vid norra Götgatan är en av de mest trafikerade cykelstråken i Sverige.

– Det kan vara svårt att förstå mitt i semestern när inte så många cyklar. Men så fort folk är tillbaka blir det tydligt att enkelriktningen är en nödvändig åtgärd. Alla trafikåtgärder har ett syfte.

En försvunnen trafikskylt utreds vanligtvis som stöld. Enligt polisen pågår i dagsläget inget aktivt sökande efter skylttjuven, men de mottar gärna tips som kan leda dem vidare i ärendet.

Nya skyltar sattes upp kort efteråt.