Det förhållandevis kalla vårvädret har gjort att björkarna "hållit tillbaka". Men nu går det inte längre – Stockholmsluften är fylld med höga halter björkpollen, enligt Naturhistoriska riksmuseets pollenprognos.

– Det kommer puttra på och de kommande två-tre veckorna kommer det absolut att vara höga halter björkpollen, säger Pia Östensson på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

Varnar: Pollenvindar från kontinenten

I helgen och i början av nästa vecka ska det enligt SMHI:s prognos bli lite varmare väder och det kan räcka för att det ska bli mycket höga halter björkpollen i några dagar.

Dessutom väntas sydlig vind föra med sig pollen från övriga Europa upp till Stockholm, enligt Pia Östensson. Då kan det vara läge att stänga alla fönster.

– Vädra inte, inte ens på natten. Vanligtvis är det lägre halter på natten men fjärrtransporten från kontinenten gör att det är pollen i luften även då.

Tvätta hunden och katten"

När det är mycket pollen i luften kan även den som inte är allergisk känna viss irritation. Då kan det hjälpa att tvätta av sig själv – och sina husdjur.

– Tvätta håret, hunden och katten när du kommer hem. Alla som kommer utifrån kan ju ta med sig pollen in.

Om du är osäker på om du är allergisk kan du föra "pollendagbok".

– Skriv ner vilka dagar du känner dig allergisk och jämför med pollenrapportens siffror för att se vad du är allergisk mot, säger Pia Östensson.