Det är åtta meter upp till taket och 600 pallar med must och öl står staplade på varandra i väntan på att skeppas ut till butiker och restauranger. 

I den nya dryckesfabrik tillverkas must, cider, öl och calvados. Just den här dagen bryggs den första batchen öl i de nya lokalerna.

– Det känns jättebra. Vi hade vuxit ur lokalerna på Ingarö. Vi var till slut tvungna att ha delar av lagret utomhus för att vi inte fick plats, säger Stefan Slätt, grundare och delägare av Värmdö bryggeri.

Stefan Slätt, grundare och ägare till Värmdö bryggeri AB. "De nya lokalerna gör allt mer lättarbetat. Det är bättre för både oss och besökarna. Till exempel är det cykelavstånd från Gustavsberg, och nära motorvägen som gör det snabbt och enkelt att ta sig hit", säger han.

Stefan Slätt, grundare och ägare till Värmdö bryggeri AB. "De nya lokalerna gör allt mer lättarbetat. Det är bättre för både oss och besökarna. Till exempel är det cykelavstånd från Gustavsberg, och nära motorvägen som gör det snabbt och enkelt att ta sig hit", säger han.

Mikael Andersson

Räknar med att dubbla tillverkningen

I 17 år hade Värmdö musteri sin bas vid Säby gård på Ingarö, men efter år av expansion var det nu dags att flytta. Sedan 1 april finns de i en nybyggd industrifastighet bredvid padelhallen i Ekobacken, ihop med dotterbolagen Värmdö bryggeri och Värmdö bränneri. Allt samlat under samma tak. 

Att vara kvar på Ingarö hade inte gått, enligt Stefan Slätt, eftersom de nått produktionstaket. På Ingarö kunde de tillverka som mest en halv miljon liter öl och annan dryck per år.

– Nu har vi fått tre nya jästankar så vi kan dubbla kapaciteten och det känns både spännande och lite läskigt att växa så pass mycket. I den gamla lokalen fick vi välja att antingen brygga öl eller fylla flaskor, det gick inte att göra båda saker samtidigt. Det kan vi nu, säger han.

Alvin Fjellman jobbar på Värmdö bryggeri. Här kollar han en av jästankarna i deras nya fabrik.

Alvin Fjellman jobbar på Värmdö bryggeri. Här kollar han en av jästankarna i deras nya fabrik.

Mikael Andersson

Det kommer behövas mer personal på sikt till tillverkningen, tillägger han. 

Även musteriet räknar med att öka tillverkningen rejält.

– I dagsläget producerar vi ungefär 600 000 liter äppelmust men i och med flytten till våra nya lokaler har vi möjlighet att öka produktion med 50 procent, säger Sofia Skjernov, vars familj driver musteriet och bränneriet. 

Alvin Fjellman jobbar på Värmdö bryggeri. Här tar han hand om kornmalt som ger ölen smak och färg.

Alvin Fjellman jobbar på Värmdö bryggeri. Här tar han hand om kornmalt som ger ölen smak och färg.

Mikael Andersson

Inga egna äppelträd på Värmdö

De säljer sin must till mataffärer, kaféer och restauranger. Men de har inga egna äppelträd kvar på Värmdö. Från att tidigare ha haft cirka 3 000 äppelträd ute på Ingarö är det nu noll. Av olika skäl trivdes inte träden på den platsen, flera av dem dog.

– Dessvärre var vi tvungna att ge upp den odlingen, men vi letar efter en plats på Värmdö där vi kan starta en ny äppelodling, säger Sofia Skjernov.

I dag köps äpplen in från odlare i Mälardalen, Roslagen och Skåne. 

Sofia Skjernov, vars familj driver Värmdö musteri och Värmdö bränneri, och Stefan Slätt som driver Värmdö bryggeri, i deras nya lokaler i Ekobacken som de flyttade till i april.

Sofia Skjernov, vars familj driver Värmdö musteri och Värmdö bränneri, och Stefan Slätt som driver Värmdö bryggeri, i deras nya lokaler i Ekobacken som de flyttade till i april.

Mikael Andersson

Parallellt tillverkas även varje år cirka 1000 liter calvados, Pomme de Vie, och även där räknar man med att öka produktionen kraftigt. Calvadosen lagras på plats i stora ekfat i minst två år. 

I samma byggnad som tillverkningen öppnar också butik, restaurang och kafé med start i mitten av augusti om allt går enligt plan. Då är det också högsäsong för äppelmustandet. Den publika delen får egen entré mot parkeringen. 

I samband med det hoppas de ha alla tillstånd klara för gårdsförsäljning. Då ordnas visningar, provningar och andra event kopplade till deras drycker.

– Vi har ju inte fått sälja vår öl direkt till kund tidigare så jag ser mycket fram emot det. Att få se den publika delen växa och träffa nya kunder, säger Stefan Slätt.

Stefan Slätt, grundare och delägare i Värmdö bryggeri, visar ekfaten där deras egen calvados lagras, Pomme de Vie.

Stefan Slätt, grundare och delägare i Värmdö bryggeri, visar ekfaten där deras egen calvados lagras, Pomme de Vie.

Mikael Andersson

Det nya lagret i Ekobacken rymmer 600 pallar med must och öl och har åtta meter i takhöjd.

Det nya lagret i Ekobacken rymmer 600 pallar med must och öl och har åtta meter i takhöjd.

Mikael Andersson