Äldreboendet Gustavsgården har fått en ny, populär samlingsplats, nämligen ett eget spa. När Mitt i Värmdö kommer på besök är Gunnel Berggren Larsson och Berit Perret fullt upptagna med att få sina naglar fixade.

– Det är 30 år sedan jag hade mina naglar målade så det här känns fantastiskt! säger Gunnel, som halvligger i en fåtölj med fårskinn och ler med hela ansiktet.

Hon försöker vara på spaet så ofta det går, minst en gång i veckan, för att bada och få massage.

– Det är så härligt, det är bubblor vid fötterna.

Marie Lagerqvist, samordnare på Gustavsgården, målar naglarna på Gunnel Berggren Larsson, som är på spa.

Marie Lagerqvist, samordnare på Gustavsgården, målar naglarna på Gunnel Berggren Larsson, som är på spa.

Angie Gray

Berit är inte helt nöjd med utbudet av nagellack så hon tog med sitt eget, ett grå-lila.

– Det är jättebra det här. Det är lugnt, ingen stress, och man får komma från avdelningen ett tag, säger hon medan hon väntar på att lacket ska torka.

"Varför används inte det här?"

Ett stort badkar står mitt i rummet. Det är anpassat på alla möjliga sätt så att även en person som har svårt att röra sig ska kunna ta ett bad. Vid ena väggen finns ett smink- och frisörbord, med speglar, lampor och ljusslingor. Växter och lyktor på borden sprider en trivsam stämning.

Eva Karlsson visar hur badet fungerar.

Eva Karlsson visar hur badet fungerar.

Angie Gray

Spa-rummet har egentligen funnits länge i huset men inte använts på många år, av olika anledningar, enligt Mikael Magnusson. När han tog över som chef för Gustavsgården i höstas såg han direkt potentialen med det.

– Varför används inte det här? undrade jag. Det var ju bara att rusta upp så kan de äldre bada. Jag tycker att vi ska göra det bästa av det vi har.

Förhållandevis lite pengar har lagts på att fixa och fräscha upp och komplettera med lite ny utrustning, enligt Mikael Magnusson.

– Det är en liten kostnad jämfört med vad man får i höjd livskvalitet hos de äldre. Det är bra för hälsan. Kanske kan det leda till att någon av våra äldre kan dra ner på smärtstillande mediciner, säger Mikael.

Växter och lyktor på borden skapar mysig stämning.

Växter och lyktor på borden skapar mysig stämning.

Angie Gray

Önskas: Alkofritt bubbel

Spaet har snabbt blivit ett poppis häng, det är fullt varje dag. Många tycker om att bara komma dit och sätta sig och njuta av atmosfären, berättar Eva Karlsson, som har hand om spaet.

– Mest poppis är badet, det är bra för stela leder, och massage. Ibland har vi på lite musik, säger hon.

– Jag gillar Rod Steward, går det att få höra det? flikar Berit in, och får till svar att det är inga problem.

Medan Mitt i Värmdö är där diskuteras fler saker man skulle vilja ha på spaet – en kyl med alkofritt bubbel, elektriskt fotbad och handduksvärmare för att nämna några saker.

– Absolut, det kan vi säkert ordna! Vi är bara i uppstarten, spaet kommer att utvecklas efter hand, säger Mikael Magnusson.

Initiativtagare. Mikael Magnusson är chef för Gustavsgården.

Initiativtagare. Mikael Magnusson är chef för Gustavsgården.

Angie Gray