Kommunen bör passa på att lägga bud på Storskogen i Hemmesta, nu när stora delar av skogen är till salu. Det säger Skärgårdspartiet i Värmdö.

– Kommunen måste ha möjlighet att skydda viktig natur och bestämma var och hur det ska bli nya bostäder och utbyggd infrastruktur, säger Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Sara Bengtsson Franzen

Storskogen sträcker sig från Hemmesta och Värmdövallen i väst till Nora gård i öst och söderut gränsar marken till Skeppdalsström. Norra gränsen går i Hemmesta sjöäng.

Ytan är 370 hektar mark, varav 317 hektar är skog.

Alltihop är till salu för 70 miljoner kronor och säljare är Byggkultur AB.

Värmdö vill köpa skogsmark för att bevara – får nobben

Värmdö kommun lägger ner arbetet med att försöka rädda Hemmesta storskog från avverkning. Markägaren vill ha flera hundra miljoner mer betalt än vad kommunen är beredd att hosta upp.

Så kan man tolka beskedet som kom till kommunstyrelsens ledamöter förra veckan.

Mitt i Värmdö har tidigare berättat att det är ett hårt tryck från markägare i Värmdö att få bebygga sin mark. När de får nej från kommunen – på grund av att deras mark inte finns med i kommunens översiktsplan för områden som får bebyggas, eller för att infrastrukturen i Värmdö inte klarar av mer trafik just nu – kan vissa ta till plan B, att avverka skog i stället för att få in pengar.

I ett försök att förhindra det här, och skydda området, har kommunen erbjudit sig att hyra mark i Hemmesta storskog av markägaren Byggkultur AB. I det här fallet även köpa delar av skogen.

Man har också jobbat med alternativet att teckna ett naturvårdsavtal, alltså att kommunen sköter om marken mot att de får nyttja den.

400 miljoner – eller 56

Storskogen är ett populärt rekreationsområde, som används flitigt av förskolor och skolor, och delar av området har höga naturvärden som är önskvärt att behålla, menar de.

Men nu har alla förhandlingar avslutats. Markägaren säger nej till samtliga erbjudanden och skälet är att parterna inte kan enas om vad marken är värd.  

Byggkultur AB menar att marken i nuläget är värd cirka 400 miljoner kronor vid en försäljning, medan kommunens värdering visar ett värde på 56 miljoner kronor, under förutsättning att området förblir skogsmark.

– Vi har försökt att komma överens genom ett naturvårdsavtal där markägaren skulle bli kompenserad för utebliven avkastning för skogsbruket, utan framgång, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Byggkultur AB föreslog flera andra lösningar för att komma överens, enligt Niklas Bodell, företagets kommunikatör.

– Till exempel att skriva ett naturvårdsavtal för en större delen av fastigheten, mot att vi fick byggrätter för en annan del i utbyte, säger han.

I nuläget är marken skyddad mot exploatering genom översiktsplanen till minst år 2035, enligt Deshira.

– Om Byggkultur börjar hota med storskalig avverkning kan det bli aktuellt att pröva frågan om naturreservatsbildning, tillägger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/stora-markagare-pressar-kommunen-for-att-fa-bygga/repujf!VPi2LTbtVXThx7H4OphAA/

https://www.mitti.se/nyheter/de-tvingas-avverka-20-hektar-skog/repujk!SZalBWoi51wCSP0gz7rlJA/

Hemmesta storskog

Byggkulturs cirka 400 hektar mark sträcker sig från Hemmesta och Värmdövallen i väst till Nora gård i öst och söderut gränsar marken till Skeppdalsström. Norra gränsen går i Hemmesta sjöäng.

Företaget vill bygga bostäder på en del av marken, även fastigheter för vård och omsorg. I planerna finns också en utbyggnad av Värmdövallen med bland annat multiarena och aktivitetsparker. Om de får bygga är planen, enligt företaget, att även behålla och utveckla nya natur- och rekreationsområden.

Avtal om Hemmesta sjöäng

Sedan tidigare finns en överenskommelse mellan Byggkultur Sverige AB och Värmdö kommun om Hemmesta sjöäng. Företaget upplåter marken till kommunen för att de ska kunna ha en våtmark och ett rekreationsområde där för fåglar och fiskar, och människor. Det bedrivs också olika forskningsprojekt på platsen.

Ett så kallat naturvårdsavtal tecknades som i stora drag innebär att kommunen underhåller och sköter om marken mot att de får nyttja den.

Oro och ilska över avverkning i Storskogen

Just nu avverkas det på flera platser i Hemmesta storskog. En grupp Värmdöbor har reagerat med ilska och hoppas att kommunen ska stoppa det hela.

Sedan några veckor tillbaka pågår avverkning i det stora skogsområde som ligger mellan Hemmesta och Nora gård, till vardags kallad Hemmesta storskog.

Skogen är viktig för många i framförallt Hemmesta eftersom det är deras närmaste naturområde, och därför extra värdefull, menar en grupp Värmdöbor som Mitt i Värmdö har träffat. Även skolor och förskolor är där ofta, och det är en viktig grön kil för djur och natur, menar de.

– Jag är uppväxt här i Hemmesta och har varit i storskogen sedan jag var liten, nu är våra barn det. Jag blir så ledsen när jag ser vad som händer, många promenadstigar och lekområden försvinner nu, säger Susanne Francett.

Susanne Francett, Yvonne Blombäck, Lilja Francett,och Maria Adeen är arga och oroade över avverkningen.

Susanne Francett, Yvonne Blombäck, Lilja Francett,och Maria Adeen är arga och oroade över avverkningen.

Eva Tonström

Tackat nej till erbjudanden

Mitt i Värmdö har tidigare berättat att markägaren Byggkultur AB vill bygga bostäder på delar av fastigheten men fått nej av kommunen.

Flera erbjudanden från kommunen om att teckna naturvårdsavtal, arrenden och till och med markköp har avvisats av företaget.

För några veckor sedan drog avverkningen i gång och det rör sig om åtta områden, totalt 15 hektar skog, som ska tas ner. I början av förra veckan var allt färdigt utom cirka två hektar.

De personer som Mitt i träffar vill att kommunen går in och stoppar det hela genom att besluta om ett så kallat interimistiskt avverkningsförbud.

Men ett sådant beslut kan bara tas om ett område utreds för att bli naturreservat, och det är inte aktuellt på de platser som nu gallras, enligt Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Kommunen har försökt att nå en överenskommelse med markägaren, utan framgång. Det här är tätortsnära skog som vi värnar om. Men de har, precis som andra markägare, rätt att bedriva skogsvård, säger Carl Kangas, och tillägger att det finns en politisk enighet att storskogen ska behållas som naturområde.

En av maskinerna som används vid avverkningen.

En av maskinerna som används vid avverkningen.

Maria Adeen

Skogsvård

Oron bland Värmdöbor om avverkningen diskuterades nyligen på ett möte mellan kommunen och markägaren. Kommunens ekolog har även varit ute i området och tittat.

Planen nu är att ta ner gammal skog som riskerar angrepp av skadedjur eller som utgör en risk för allmänheten, enligt Niklas Bodell, kommunikatör hos Byggkultur AB. Åtgärderna är i skogsvårdande syfte och måste göras, enligt företaget, och man kommer att ersätta med ny, planterad skog.

– De Hemmestabor som kontaktat oss välkomnar skötselarbetet. De förstår att vi, precis som andra skogsägare, är skyldiga att sköta vår skog, avlägsna träd som utgör faror och att föryngra. Det är till och med flera i Hemmesta som tipsar oss om ytterligare åtgärder, säger han.

Ett av områdena i Storskogen som Byggkultur nyligen avverkat.

Ett av områdena i Storskogen som Byggkultur nyligen avverkat.

privat

Det här vill markägaren

Byggkultur Sverige AB äger 400 hektar mark i Storskogen öster om Hemmesta.

De vill bygga bostäder på en del av marken, även fastigheter för vård och omsorg, och bygga ut Värmdövallen med bland annat multiarena.

Men hittills har kommunen sagt nej eftersom skogen är utmärkt som natur och rekreationsområde i översiktsplanen.

Byggkultur AB fick ja från Skogsstyrelsen 2019 att genomföra avverkning på cirka 20 hektar. Det som inte tas ner nu sparas till senare.

Fram till 2019 har företaget avverkat cirka 40 hektar i storskogen, och återplanterat på 78 hektar.  

Källa: Byggkultur AB, Värmdö kommun

Stora markägare pressar kommunen för att få bygga

Det är hårt tryck från markägare i Värmdö som vill bebygga sin mark. När de får nej kan vissa ta till plan B: Att avverka skog för att få in pengar.

Kommunledningen i Värmdö är under stor press från privata markägare som vill få okej att bygga bostäder. Det rör sig om allt från små fastighetsägare som vill bygga några hus till stora markägare som planerar hela kvarter. Just nu är intresset störst att få bygga på Värmdölandet.

Ofta blir det nej med hänvisning till att deras mark inte finns med i kommunens översiktsplan för områden som får bebyggas, så kallade utredningsområden.

Andra skäl till ett nej är att infrastrukturen i Värmdö inte klarar av mer trafik. Nyligen beslutades att halvera byggtakten i kommunen de närmaste fyra åren just på grund av det. Det här skapar missnöje och frustration hos många markägare.

– Jag förstår att de vill bygga, de vill ju ha avkastning på sin mark. Men vi måste planera så att bebyggelse, infrastruktur och natur hänger ihop. Det är också vägledande när vi uppdaterar översiktsplanen, som vi sedan följer. Värmdöborna ska kunna lita på att vi följer det vi beslutat om, säger Dehira Flankör (M), ordförande i Värmdös kommunstyrelse.

Hotar med avverkning

I vissa fall leder det till att markägarna tar till plan B – att bedriva skogsbruk istället för att få in pengar. Där ingår att avverka skog. I ett försök att förhindra det har kommunen gett dem ett erbjudande – att hyra marken.

– Vid tätortsnära skog vill vi ofta bevara skogen och det händer att vi erbjuder oss att arrendera marken till ett belopp som motsvarar det de skulle ha fått in vid avverkning. På så sätt skyddar vi området. säger Deshira.

Hur kan ett sådant arrende se ut?

– Kommunen arrenderar i så fall hela eller delar av marken. I avtalet kan skrivas in att kommunen är ansvarig för eventuell skötsel och avverkning av skogen. Till en markägare, Byggkultur AB, har vi presenterat ett förslag där kommunen arrenderar delar av marken som vi anser är särskilt viktiga. Där föreslogs en arrendetid på tio år med ett årligt arrende på cirka 36 000 kronor. Men Byggkultur har avvisat detta.

Det är oftast när en översiktsplan ska uppdateras, alltså ritas om, som fastighetsägare hör av sig. Ibland bokar de ett möte för att presentera färdiga förslag, och det behöver inte alltid vara bostäder.

– Jag kommer precis från ett sådant möte med en markägare där jag hänvisade till översiktsplanen. Det är ganska vanligt att, som i det här fallet, de ändå föreslår att de bygger till exempel ett äldreboende och hoppas få kommunen som kund, säger hon.

LÄS ÄVEN De "tvingas" avverka 20 hektar skog

Värmdös översiktsplan

Värmdö kommun håller på att ta fram en ny översiktsplan, öp, som ska gälla fram till 2035. Där regleras hur och var Värmdö får bebyggas och vad politikerna vill prioritera. I nya öp föreslås nybyggen i första hand runt centrumområdena, och man vill bevara grönområden där det går.

Områden som föreslås utredas, alltså få bebyggas, är bland annat Mörkdalen och Skeviksodlingen, Kil, Hemmesta vägskäl och Smitväg Mölnvik.

Planen har varit ute på samråd för att få in synpunkter från kommuninvånarna, och andra, och hittills har cirka 130 synpunkter kommit in. Nästa skede blir granskning.