Sprillans nytt. Snickaren Jesper Eriksson fixar det sista i en av Värmdö bostäders nya ettor som skapats på Nelsonstigen. Foto: Eva Tonström

Värmdö vill lämna Stockholms bostadskö

Värmdö kommun vill lämna Stockholms bostadsförmedling. Orsaken: Värmdös hyresrätter ska gå till Värmdöborna, enbart. Nu planeras för ett nytt kösystem.

  • Publicerad 16:20, 14 jun 2021

Den styrande majoriteten i Värmdö vill säga upp avtalet med Stockholms bostadsförmedling och skapa en egen Värmdökö igen.

Värmdö bostäder AB ingick ett avtal med Stockholms bostadsförmedling 2014 som innebär att Värmdös cirka 2000 lägenheter ska förmedlas via Stockholms bostadskö. Det betyder att bara varannan lägenhet i Värmdö i dag går till en Värmdöbo, resten delas ut till övriga stockholmare.

Det här vill Värmdös politiker ändra på nu, alla hyresrätter i Värmdö kommun bör gå till Värmdöborna, menar de.

– Behovet av bostäder är stort, inte minst bland våra unga. Värmdö kommun behöver ha en bostadsförmedling som prioriterar Värmdöborna. Det är vad Värmdö bostäder är till för och jag är glad att vi är överens med vår samarbetspartner, Rikshem, om förändringen, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lättare att få en hyresrätt

Förändringen föreslås genom en ändring av ägardirektiven, som reglerar att bolagets bostäder framöver i första hand ska förmedlas till de boende i Värmdö kommun. Det kommer också att krävas en omförhandling eller avveckling av befintligt avtal mellan Värmdö bostäder och Stockholms bostadsförmedling AB.

Hur och när det här kommer att genomföras rent praktiskt är för tidigt att säga, enligt Kenneth Claesson, vd för Värmdö bostäder.

– Från bolagets sida ser vi positivt på det här eftersom det visar på en gemensam ägarambition och skapar ett tydligare och enklare kösystem. Och det är rimligt att tro att det blir lättare för Värmdöborna att få ett hyreskontrakt framöver, säger han.  

Bolaget kommer dock behöva ha möjlighet att förmedla lägenheter till personer utanför Värmdö även i framtiden, om man står med outhyrda lägenheter, enligt Kenneth Claesson.

– Det kan till exempel vara om vi har ett överskott av nyproducerade bostäder som ingen Värmdöbo är intresserad av, då måste vi kunna vända oss utanför kommunen, säger han.

Deshira Flankör hoppas att den nya, lokala Värmdökön kan vara igång någon gång under 2022.

Beslutet fattas i samförstånd med Rikshem AB, som äger 49 procent av Värmdö bostäder. Ärendet ska upp i kommunstyrelsen på onsdag 16 juni.

Hyresgäster ger Värmdö bostäder lågt betyg

Här skapas nya ettor åt ungdomarna

Nya direktiv. Kenneth Claesson, vd för Värmdö bostäder AB. Foto: Eva Tonström

Värmdö bostäder

Värmdö bostäder har 2100 lägenheter. Kötiden för en lägenhet är cirka nio år och för en ungdomslägenhet i snitt sex år. De senare är max 30 kvm och förmedlas till unga i åldern 18-25 år. Hälften av lägenheterna går till personer skrivna i Värmdö kommun, resten till personer från övriga Stockholm.

Exakt hur många Värmdöbor som står i bostadskön idag går inte att säga, men cirka 4000 personer står i det som är kvar av den gamla Värmdökön. Bara hälften av dem bor kvar i Värmdö.

Värmdö bostäder ägs till 49 procent av Rikshem AB och 51 procent av Värmdö kommun.

Visa merVisa mindre

S-kritik

Socialdemokraterna i Värmdö menar att de föreslog just detta redan 2018, men att deras förslag då röstades ned av kommunstyrelsen. "Moderaterna försöker nu städa upp sitt haveri med värmdökön. I maj 2018 röstade Flankör och M nej till vårt förslag om att samtliga lägenheter i Värmdöbostäder först ska erbjudas Värmdöbor. Nu har hon ändrat sig, men Värmdöborna som köar för en hyresrätt har fått ta smällen för den politik hon och M fört", säger Carl Kangas, kommunalråd i opposition (S).

Visa merVisa mindre