Den styrande majoriteten i Värmdö vill säga upp avtalet med Stockholms bostadsförmedling och skapa en egen Värmdökö igen.

Värmdö bostäder AB ingick ett avtal med Stockholms bostadsförmedling 2014 som innebär att Värmdös cirka 2000 lägenheter ska förmedlas via Stockholms bostadskö. Det betyder att bara varannan lägenhet i Värmdö i dag går till en Värmdöbo, resten delas ut till övriga stockholmare.

Det här vill Värmdös politiker ändra på nu, alla hyresrätter i Värmdö kommun bör gå till Värmdöborna, menar de.

– Behovet av bostäder är stort, inte minst bland våra unga. Värmdö kommun behöver ha en bostadsförmedling som prioriterar Värmdöborna. Det är vad Värmdö bostäder är till för och jag är glad att vi är överens med vår samarbetspartner, Rikshem, om förändringen, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lättare att få en hyresrätt

Förändringen föreslås genom en ändring av ägardirektiven, som reglerar att bolagets bostäder framöver i första hand ska förmedlas till de boende i Värmdö kommun. Det kommer också att krävas en omförhandling eller avveckling av befintligt avtal mellan Värmdö bostäder och Stockholms bostadsförmedling AB.

Hur och när det här kommer att genomföras rent praktiskt är för tidigt att säga, enligt Kenneth Claesson, vd för Värmdö bostäder.

– Från bolagets sida ser vi positivt på det här eftersom det visar på en gemensam ägarambition och skapar ett tydligare och enklare kösystem. Och det är rimligt att tro att det blir lättare för Värmdöborna att få ett hyreskontrakt framöver, säger han.  

Bolaget kommer dock behöva ha möjlighet att förmedla lägenheter till personer utanför Värmdö även i framtiden, om man står med outhyrda lägenheter, enligt Kenneth Claesson.

– Det kan till exempel vara om vi har ett överskott av nyproducerade bostäder som ingen Värmdöbo är intresserad av, då måste vi kunna vända oss utanför kommunen, säger han.

Deshira Flankör hoppas att den nya, lokala Värmdökön kan vara igång någon gång under 2022.

Beslutet fattas i samförstånd med Rikshem AB, som äger 49 procent av Värmdö bostäder. Ärendet ska upp i kommunstyrelsen på onsdag 16 juni.

https://www.mitti.se/nyheter/hyresgaster-ger-varmdo-bostader-lagt-betyg/repubq!Fs3ZpJWxBdpfkXUr0v5oSA/

https://www.mitti.se/nyheter/har-skapas-nya-ettor-at-ungdomarna/reptks!AW7qHJOSvvRxLya1K2sXBA/