– Vi är oerhört glada och tacksamma mot alla Värmdöbor som röstade på oss, och vi ser det som en stark lokal signal om att man önskar en förändring, säger Carl Kangas och Julia Ekedahl, Socialdemokraternas toppnamn, när Mitt i Värmdö träffar dem i Gustavsbergs hamn dagen efter valet.

– Om vi får möjlighet att styra Värmdö kommer vi jobba för att öka delaktigheten och dialogen med Värmdöborna, tillägger de.

S ökade från 26,8 av rösterna 2018 till 33,4 procent i årets val, enligt preliminära siffror, och fick därmed överlägset flest röster av alla partier i Värmdö.

Två andra partier som ökar, men väldigt lite, är SD och V, övriga partier tappar röster i årets val.

Så fort slutresultatet kommer, och det är klart hur många mandat varje parti får, startar arbetet med att få ihop en koalition.

– Vi är öppna för att samarbeta med alla partier som delar vår syn på vad som är bäst för Värmdö, utom Sverigedemokraterna. De står för långt ifrån oss värderingsmässigt, säger Carl Kangas.

M kan förlora makten

Vilka partier det i så fall skulle kunna bli fråga om vill ingen som Mitt i Värmdö pratar med, gå in på.

Det man kan se är att förra mandatperiodens majoritet med M, L, KD, C och MP tappar från 55 procent av rösterna 2018 till 44,1. Moderaterna står för det största tappet och går från 27,2 till 23,3 procent av rösterna. De har varit med och styrt Värmdö sedan 2006 och ser nu ut att tappa sin ledande position.

– Jag är väldigt besviken. Nu väntar vi på det slutliga resultatet och ser om det blir några förändringar. Efter det börjar vi diskutera med de partier vi redan har ett samarbete med. Vi är ju trots allt fem partier som fått mycket gjort under mandatperioden, säger Deshira Flankör, (M).  

Konstellationerna som tävlat om regeringsmakten existerar ännu inte på lokal nivå i Värmdö, men inte heller dessa ser ut att få egen majoritet. S, V, MP och C samlar 49,3 procent av rösterna och M, KD, L och SD 46,8 enligt preliminära siffror.

Nytt parti kan få plats i KF

Däremellan lurar kategorin "övriga partier" som fått hela 3,9 procent av rösterna. Eftersom det endast krävs 2 procent för att ta sig in i kommunfullmäktige är sannolikheten stor att Värmdö får ett nytt parti med mandat att påverka, som dessutom skulle kunna få en vågmästarroll.

– Det är fortfarande röster som inte har räknats, så inget är klart än. Vi vet inte hur mandatfördelningen kommer att se ut, och om det kommer in ett nytt parti i KF. Allt sådant påverkar framtida samarbeten, säger Kristina Lång, första namn hos Centerpartiet.

Även Kristina Paltén, första namn hos Miljöpartiet, väljer att inte kommentera några samarbeten förrän allt är klart. Klart är dock att deras parti inte heller kommer att samarbeta med SD.

Thorulf Empfevik, gruppledare för SD Värmdö, respekterar Miljöpartiets linje att inte styra ihop med SD, men säger samtidigt att han gärna samarbetar med dem i vissa sakfrågor.

LÄS ÄVEN Nytt parti kan ta plats i KF