"Många stjärnor blev nästan som kompisar. Jag tittade på dem. De lyste på mig och delade med sig av sin kraft."

Orden om barndomens astronomiintresse kommer från Esbjörn Svenssons Sommar i P1 2003. Han var då en internationellt firad jazzpianist i Esbjörn Svensson Trio.

En av trions mest kända låtar "From Gagarins point of view" namnsattes efter den första människan i rymden, den ryske kosmonauten Jurij Gagarin. Intresset för astronomi följde honom livet ut.

Esbjörn Svensson (1964-2008). Enligt Riksarkivet var det första stycke han lärde sig spela Blinka lilla stjärna.
 Foto: Katarina Grip Höök

Esbjörn Svensson (1964-2008). Enligt Riksarkivet var det första stycke han lärde sig spela Blinka lilla stjärna. Foto: Katarina Grip Höök

Bodde i "Kärringstan"

Tio år efter makens död satte sig Eva Svensson med ljudteknikern Åke Linton för att gå igenom hårddisken med musik som blivit liggande i en garderob hemma i familjens hus i "Kärringstan" i Enskededalen. Upptäckten de gjorde var omvälvande.

– Det blev alldeles tyst. Vi blev tagna, rörda och uppfyllda. Det var en upptäckt som vi inte visste att vi skulle få vara med om, säger Eva Svensson.

En stark upplevelse

Från en mapp döpt "Solo" öppnade sig ett pärlband av färdiga låtar Esbjörn Svensson spelat in i sin studio i källaren månaderna före dykningsolyckan vid Ingarö. Hon beskriver musiken hon hörde som ett meddelande smugglat över gränsen.

– All kommunikation och alla berättelser du delar. Hans död var en stor förlust på alla plan. Att få något nytt till sig efter så lång tid var en stark upplevelse.

När Mitt i möter Eva Svensson i Kärrtorpsparken har hon med sig Esbjörns Svenssons första och enda soloalbum som ges ut 18 november.

"HOME.S." med två punkter i ändelsen refererar till musikerns initialer liksom "e.s.t." som trion ofta benämndes.

"HOME.S." med två punkter i ändelsen refererar till musikerns initialer liksom "e.s.t." som trion ofta benämndes.

Eva Svensson jobbar med "HOME.S." som är ett projekt i flera delar kring maken Esbjörn Svensson.  Foto: Angie Gray

Eva Svensson jobbar med "HOME.S." som är ett projekt i flera delar kring maken Esbjörn Svensson. Foto: Angie Gray

Hon har valt att låta styckena, som våren 2008 bara numrerats, få namn efter det grekiska alfabetet. Här finns en koppling, för att inte säga blinkning, till hans intresse för stjärnor. Två låtar, Alpha och Zeta, har redan släppts.

– Det grekiska alfabetet används för att beskriva stjärnors ljusstyrka. Jag ville inte tolka musiken genom att sätta titlar på låtarna, förklarar Eva Svensson.

Titeln på albumet är jordnära. Den är döpt till "Home.s." med tanke på att inspelningarna ägde rum i huset de flyttade in i 1995. I ändelsen av titeln finns Esbjörn Svenssons initialer.

Som ett soundtrack till livet

Musiken färgade hemmet. Parets söner Ruben och Noa har gått i sin fars fotspår och spelar båda musik.

– Även om vi inte var i studion så hördes musiken väl. Det blev som ett soundtrack till det jag och barnen höll på med, berättar Eva Svensson och skrattar.

Albumet Home.s. skiljer sig dock från den musik som gavs ut med Esbjörns Svensson Trio. Här hörs Esbjörn Svensson ensam vid sin flygel. Alpha och Zeta påminner också i hög grad om klassiska stycken. Det är ingen tillfällighet.

"Min mamma spelade piano. Chopin och Liszt fick jag med modersmjölken", berättade Esbjörn Svensson i Sommar.

Klassiskt och jazz

Samtidigt hörde han jazzskivorna med bland andra Duke Ellington och Charlie Parker som hans far spelade.

– Det påminner om det som brukar kallas klassiskt medan improvisationerna i styckena för tankarna till jazzen. Det är en blandning och är Esbjörns personliga uttryck, säger Eva Svensson.

Hon är förväntansfull.

– Den här dagen har funnits med länge. Det är en härlig känsla att det nu ska komma ut och att fler ska kunna lyssna. Det är fantastisk musik. Jag känner mig bara glad.