Förberedelser. Kockarna Pepi Anevski och Geral Altankhuyag tillreder sushi på öppningensdagen av den nya restaurangen. Foto: Maria Svensson

Världsmästare i sushi öppnar i Täbban

Pepi Anevski fick titeln världens bästa sushikock vid sushi-VM. Nu har han tagit sin restaurang Sushi Rebellion till Täby centrum.

  • Publicerad 17:09, 17 nov 2020

Min förhoppning är att stockholmarna ska våga prova fler smaker.

I den relativt nybyggda matdelen Täby Deli i Täby centrum har Malmökrogen Sushi Rebellion börjat koka ris.

I veckan öppnade de sin första Stockholmsrestaurang.

I ett litet hörn av delin ligger restaurangen med sina 30 sittplatser. I köket jobbas det för fullt och i taket hänger japanska sake-tunnor.

Tanken är att man ska få allt från traditionell sushi till en mer ovanlig sushi när man köper mat på restaurangen, berättar kocken Pepi Anevski.

Danskar är modigare

– Här kommer vi jobba mycket med take away. Vi kör på traditionellt japanskt sätt i hur vi förberett riset och hanteringen av fisken, men smakerna kommer även vara rebelliska med jalapeño och parmesan. Det blir en annan smakupplevelse, säger han.

Det finns även andra rätter så som bao buns, popcorn shrimps, risbollar på menyn.

– I Köpenhamn där jag jobbade tidigare var de mer modiga, min förhoppning är att stockholmarna ska våga prova fler smaker, kom open minded, säger han.

Pepi Anevski fick 2013 titeln världens bästa sushikock i sushi-VM i japan.

Han har jobbat som sushikock i flera år och bott i Japan i fyra.

– När jag började göra sushi var det nytt i Sverige. Det var mer än utmaning då som ledde till en stor passion, det är kul att fler personer nu får prova rätterna, säger han.

Nytt. Malmökrogen Sushi Rebellion har nu öppnat i Täby centrum, Pepi Anevski hoppas att Täbyborna ska våga prova nya smaker. Foto: Maria Svensson

Hur gör man en riktigt bra sushi?

Mycket handlar om riset. Själva namnet sushi står för att man marinerar riset med vinäger. Det ska vara bra ris, både sett till smak och konsistens.

Balansen mellan fisk och ris är viktig. Det ska inte vara för mycket ris.