Hoppträning. Ett gäng unga puckelåkare från Värmdö Freestyle tränar hopp i Hammarbybacken. Bild från förra vintern. Foto: Claudio Britos

Världseliten i puckelpist kommer till Hammarbybacken

Europacupen i puckelpist kommer att anordnas i Hammarbybacken. Det är första gången och arrangör är lokala klubben Värmdö Freestyle.

  • Publicerad 09:05, 10 jan 2022

Två stora tävlingar i puckelpist kommer att äga rum i Hammarbybacken om några veckor. Under tre dagar 11–13 februari pågår både Europacupen i puckelpist, med ett 100-tal internationella åkare, och rikscupen Svenska spel series (tidigare Svenska cupen).

Den nationella tävlingen har hållits i Hammarbybacken tidigare, nytt är den stora Europacupen. Alltihop arrangeras av puckelpistklubben Värmdö Freestyle, som har åkare från både Nacka och Värmdö.

– Det är stort att få hit en Europacup, och att en klubb från Värmdö får arrangera den! Vi har blivit en så pass etablerad klubb, med över 100 åkare, att vi nu har kunskap och möjlighet att göra detta, säger Robert Hansson, tränare i Värmdö Freestyle.

– Det är bra för svensk puckel att få visa upp sporten så nära där människorna finns, i ett lands huvudstad. Det är häftigt!

Värmdö har tre svenska mästare

Från Sverige deltar flera duktiga åkare, bland annat de svenska OS-åkarna – om de hinner tillbaka från Peking – och troligen minst tre åkare från Värmdö Freestyle, enligt Robert Hansson.

– Man blir uttagen att få vara med i Europacupen och det är landslagsledningen som beslutar vilka, det är inte klart än, säger han.

Värmdöklubben har idag tre svenska mästare i puckelpist – Moa Gustafson i klassen dam elit, Saga Beinhoff i tjejer ungdom och Jakob Hansson Mathisen i killar ungdom.

Tidigare har det arrangerats världscup i alpin åkning (parallellslalom) i Hammarbybacken.

– De har visat att det går att ha en så stor tävling i Hammarbybacken, säger Robert Hansson och tillägger att en förutsättning för detta också är samarbetet med Skistar, som driver Hammarbybacken.

Organisationsbygge

Just nu pågår förberedelserna inför tävlingarna, med allt från att bygga upp en organisation med funktionärer och personal till att skapa en arena med puckelpist och hopp.

– Det är ett stort arbete men vi har jobbat med det ganska länge redan och många i klubben hjälper till. På torsdagen, innan tävlingen, ska de internationella åkarna kunna träna i backen, så då måste allting vara klart.

Moa ny svensk mästare i puckel

Lea Lyckman från Värmdö Freestyle är med i landslaget och tros bli en av deltagarna i Europacupen i puckelpist. Foto: Erik Danielsson

Hoppträning. Ett gäng unga puckelåkare från Värmdö Freestyle tränar hopp i Hammarbybacken. Bild från förra vintern. Foto: Claudio Britos

Tävlingarna 11–13 februari

Två olika cuper, en internationell och en nationell, arrangeras under tre dagar.

Europacup i puckelpist: En deltävling äger rum på fredagen och en deltävling på lördagen. Dam- och herrklass. Tidigare deltävlingar i Sverige har arrangerats i Åre och Umeå.

Svenska spel series: Nationell tävling där en deltävling äger rum på söndagen. Ungdom och elit.

Åkarna bedöms bland annat i teknik, svårighet och tid.

I båda tävlingarna kommer två åkare att köra samtidigt, parallellt med varandra.

Mer info om tävlingarna läggs upp löpande på varmdofreestyle.se.

Visa merVisa mindre