I år är det 60 år sedan den första boken om Emil gavs ut. Den småländske lintotten satte i och med detta Lönneberga på kartan och lärde världen hur hyss går till.

Det sägs att Emil var författarens egen favorit. Hans hyss som bara blev, det goda hjärtat som omvärlden inte alltid såg, och handlingskraften.

Hyss bare blir

“Hyss hittar man inte på, di bare blir. Och att det är ett hyss, det vet man inte förrän efteråt.”Så beskrev Emil själv hur det fungerade, i boken När lilla Ida skulle göra hyss.

I utställningen på junibacken kan man leka i snickarboa och klättra bland täljgubbar. Man kan balansera och åka rutschkana, eller leka kurragömma och hitta rätt i vedlabyrinten. Och glöm inte att kika in i matboden på allt got som finns där.

Gå igenom boken

Utställningen når man via bokhandeln, där Almas blåa anteckningsbok har förvandlats till en portal in i sagovärlden.

Anna Johansen och Håkan Sanchis är duon bakom scenografi och design. I ett pressmeddelande skriver de att de arbetat med skala och olika dimensioner för att verkligen få fram barnperspektivet. Träkonstnären Olle Undeman har till exempel skapat 1,8 meter höga träskulpturer. Precis som de Emil täljde i snickarboa.