Världens största gamingcenter – Space öppnar i Stockholm

Bara dagar kvar till invigningen av Stockholms nya digitala center. Följ med bakom kulisserna på Space. "Digitala världens fysiska mötesplats"

  • Publicerad 12:00, 25 nov 2021

Tangentbordens färger skiftar långsamt nere i den stora gamingsalen i höjd med Plattan. Eller är det en våning upp?

Det är omöjligt att hålla koll i labyrinterna av hissar, korridorer, skärmar och sladdar.

Störst i världen

De kallar det världens största gamingcenter. 400 gamingplatser fördelat på två plan. Övriga fem plan av den femte Hötorgsskrapan vid Soltorget disponeras som coworkingspace för personer inom den digitala underhållningsindustrin. Sammanlagt 2400 kvadratmeter.

Visst är det ett gamingcenter. Men när Space VD Åsa Caap berättar om vad som ska hända här står det snabbt klart att det är långt ifrån allt det är.

– Det här ska bli den digitala världens fysiska mötesplats, säger hon.

Stora ord och stora visioner. Hon är nervös men laddad. På lördag öppnas dörrarna.

Stor satsning

– Jag är enormt ödmjuk inför allt som kan hända. Det är stort och det är klart att vi måste få folk att komma hit för att det ska funka, så är det. Men redan nu är 80 procent av coworkingplatserna belagda, det säger ju något.

På det nedersta planet i huset finns Club. Här kan du ta en öl vid datorn. En våning upp, i gamingcentret, får du byta ölen mot läsk.

450 på samma gång

I Arenan finns plats för 450 sittande besökare och här kan du beskåda spel, konserter, stora streamers kommentera matcher live och höra föreläsningar.

Den stora skärmen är inte på plats ännu men kommer vara ungefär hundra kvadratmeter stor.

Det är en väldigt stor skärm?

– Jo. Världens största fasta ledskärm med 8K, har de berättat för mig, säger Åsa Caap.

Hela huset kännetecknas av den senaste tekniken. Just nu.

– Utvecklingen går så otroligt snabbt framåt.

Med så många besökare kommer ett stort ansvar. Ett ansvar Åsa Caap säger att de tänkt mycket på. Det finns bland annat 400 övervakningskameror och strikta regler, så kallade house rules. Bryter du mot reglerna blir du utelåst från byggnaden och får ditt konto spärrat.

Det här är Space

Space Gaming
Gamingcenter med över 400 gamingsetups

Space Club
Gaming för 20+

Space Arena
Arena för hybridevent

Space Market
Marknadsplats för digital kultur

Fat Cat Brasserie
Ett Asiatiskt brasserie med mat från det japanska och koreanska köket

Avicii Experience
En interaktiv hyllningsutställning till Tim ’Avicii’ Bergling

Visa merVisa mindre

KÄKA. På Fat Cat kan du äta frukost, lunch och middag från Korea och Japan. Foto: Sacharias Källdén

Tillgängligt för skolor

Space Academy heter en annan del av det stora paraply som är Space. Här ska unga få lära sig att koda, gratis. Med hjälp av investerande företag ska skolor kunna boka in sig och komma till lokalerna så att barnen ska få tillgång till datorer som är lämpade för kodning.

– Även om det ingår i läroplanen är det inte alla skolor som har möjlighet att erbjuda kodning. Det kommer inte vara många spelare här på till exempel förmiddagarna, så då är det perfekt att skolor kan nyttja utrustningen.

Så, kommer det funka? Kommer gamers vilja lämna det egna hemmet med alla sina bekvämligheter, för att ta sig in till city och dela lokal med 399 andra spelare? Ligger det inte i spelandes natur att man inte träffar andra i den fysiska världen?

Kanske det, säger Åsa. Men förhoppningen är att man kommer som man är. Du ska inte behöva glida ur mjukisbrallan bara för att du är på Space.

– Precis som alla inte går på krogen, kommer inte alla komma hit. Men vi hoppas kunna locka ut spelare till en fysisk plats där de kan ses, säger Åsa Caap.

Hon tittar sig omkring. Människor överallt. Någon målar en vägg bakom en dörr, en annan packar upp dryck i kaféet och en tredje skruvar fast en skärm på väggen. Det börjar bli klart.

– Det är som en tomteverkstad, aktivitet överallt. På lördag kommer besökarna mötas av en känsla av kalas. Det är så pirrigt nu.

PLATTAN. Det femte hötorgshuset ritades av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius. Foto: Sacharias Källdén