Ett av de snabbaste vägarna till en karriär inom musiken går via tv-programmet Idol. Det kan Albin Tingwall skriva under på. Hans musikresa har genom tv-rutan tagit kometfart.

Albin sitter i köket huset i Sigtuna där han bott i hela sitt liv. Då bestod hans liv av studier och tennis. Mycket tennis. Nu är det musik som tar upp Albins tid.

– Jag skulle bli tennisproffs och spela final inför fullsatta läktare på Wimbledon. Det har varit mitt mål sedan jag var barn, säger han.

Istället sjöng Albin inför fullsatta läktare på Tele2 Arena i det som blev världens största Idolfinal. Aldrig tidigare har en Idolfinal i något land lockat fler åskådare.

– Jag är väldigt nervös av mig som person och det var jag också alltid inför tennismatcher och det här var ju i live-tv och massor med publik. Men om det är något jag har lärt mig under resans gång är det att dölja min nervositet.

Blev utröstad

Vägen till finalen var ingen lätt resa för Albin. Under uttagningarna var han nära att att åka ut flera gånger och i kvalet blev han också utröstad. Han kom tillbaka som ett av juryns wildcard men nervositeten höll på att ställa till det för Albin i kvartsfinalen. Då gick det inte att dölja nervositeten längre.

– Jag var jättenervös och hade en panikattack precis före mitt framträdande, säger han.

Albin var också tippad att åka ut av diverse spelbolag under varje fredagsfinal. Men det gjorde att Albin istället gav allt.

– Varje vecka var jag säker på att åka ut men då ville jag bara visa att folk hade fel. Jag gillar statistik och tittade mycket på bettingsajter och såg oddsen på programmet. Jag gick till final mot alla odds.

Kamp om finalplatsen

Han berättar att alla deltagare visste att Nike Sellmar skulle vinna Idol 2022. För de andra handlade det bara om vem som skulle ta finalplatsen bredvid henne.

– Hon är ju fantastiskt duktig och hade redan en musikkarriär innan programmet. Och jag förlorade ju också finalen men samtidigt känns det som att jag har vunnit något ändå. Och så har jag lärt mig så mycket om mig själv.

Albin syftar på sitt nya intresse inom musiken och varför han brinner så mycket för den att han ger upp sin tenniskarriär.

– Med min musik vill jag ge hopp för människor som inte känner hopp. Både för de som kanske är sjuka men även för människor som inte mår bra.

Skrivit kontrakt

Dagen innan Mitt i träffar honom hemma i Sigtuna har han skrivit på ett kontrakt med produktionsbolaget Universal som ska ge ut ett par låtar med honom. Albin hoppas även att få vara med i några tv-program under våren.

– Allsång på Skansen skulle vara roligt, säger han.

Sedan avslöjar Albin en överraskande nyhet.

– Jag provfilmar för en av huvudrollerna i filmen om Gyllene Tider.

Vad är din dröm inom fem år?

– Att sälja ut Wembley på en konsert. Det är något jag har drömt om länge.