Nackaborna har sparat omkring 20 procent på sin elkonsumtion sedan förra året – Nacka kommun bara 0,2 procent. Det rapporterade Mitt i nyligen. 

Frågan engagerar Nackaborna. I ett brev till kommunalrådet Mats Gerdau skriver en Nackabo att hon ”länge, länge sett att det lyser i, i stort sett, hela stadshuset i princip hela nätterna!”

”Otroligt stort sparbehov”

Hon skriver att hon ofta observerar stadshuset ”på nätterna vid två-tretiden” och ”jag ser att det alltid lyser i huset! Varför? Då vi har otroligt stort sparbehov av el skulle det vara intressant att få svar på denna fråga".

Mats Gerdau svarar att han ”har blivit uppmärksammad på detta tidigare och då tagit upp frågan med de som är ansvariga för driften av stadshuset. De delar inte alls bilden av att det är tänt i stadshuset på nätterna".

Tar frågan vidare

Han framhåller att ljussensorer kan göra att belysningen tänds tillfälligt.

”Det finns vakter som ronderar i stadshuset också på nätterna, så då blir det naturligtvis ljust ett tag. Vi har tidigare haft problem med inbrott, men de ytterligare säkerhetsåtgärderna verkar ha fått stopp på detta. Det kan i alla fall vara en förklaring till att det är tänt på nätterna ibland.”

Men Mats Gerdau lovar att undersöka frågan vidare.

”Jag ska i alla fall ta upp frågan igen för att förvissa mig om att belysningen fungerar som det är tänkt. Bra att du hörde av dig!”