Köket i radhuset i Fiskarhöjden är nedsläckt. Under en kökshandduk ligger en råglimpa och svalnar, mittemot står ungsluckan öppen för att sprida överskottsvärme. Ovanför entrédörren flåsar en luft­värmepump, elementen är kalla. 

– Vi sänkte till 19 grader nu i höstas. Har vi frusna vänner på besök slår vi på elementen, annars är de avstängda, säger Curt Karlsson, 76.

Sedan förra året har han och frun Monika Karlsson, 70, sänkt sin årliga elförbrukning från 12000 till 9500 kilo­wattimmar. En minskning med närmare 21 procent.

Huttrar i stadshuset

Monika Karlsson julbakar normalt några dagar före jul – i år redan i november för att undvika prisstegringen när det fasta elabonnemanget löpte ut den 3 december.

Monika Karlsson julbakar normalt några dagar före jul – i år redan i november för att undvika prisstegringen när det fasta elabonnemanget löpte ut den 3 december.

Johan Kristensen

Samtidigt har Nacka kommun knappt sänkt sin förbrukning alls.

– Målet är att sänka förbrukningen. Men vi kan inte låta barn på förskolor eller äldre på boenden huttra, säger kommunalrådet Mats Gerdau.

Han berättar att även Nacka stadshus har sänkt temperaturen. 

– Under budgetfullmäktige satt vi med filtar och under kommunstyrelsens arbetsutskott satt vi och huttrade. Det är ju inte heller bra.

I Monika och Curt Karlssons gardinstång vid könsfönstret hänger barnbarnens sju pepparkakshjärtan med snögubbar, granar, en hälsning till morfar – och till Bajenälskande morfars fasa: Djurgårdens klubbmärke. I frysen sju sorters småkakor. Normalt julbakar Monika Karlsson bröd och kakor några dagar före jul. Nu var allt färdigt innan december hade börjat.

– Vårt bundna avtal med 84 öre kilowattimmen gick ut den 3 december. Nu har vi rörligt. Då var det lika bra att baka innan, säger Monika Karlsson.

Kommunen ser över vilka kommunala byggnader som kan ha solceller.

– Nya skolor och sporthallar som Sigfridsborgsskolan, Stavsborgsskolan och Boo Gård räknar jag med får solceller. Sedan är det inte alla äldre tak som klarar det, säger Mats Gerdau.

50 miljoner till gatulampor

”Vi kan inte låta barn på förskolor och äldre på boenden huttra”, säger Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M).

”Vi kan inte låta barn på förskolor och äldre på boenden huttra”, säger Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M).

Johan Kristensen

Kommunen satsar också 50 miljoner kronor på att byta ut 10 000 gamla gatulampor mot ledbelysning. Enligt Mats Gerdau har de nya armaturerna en livslängd på minst 25 år och kommer att betala sig efter tio år.

– Det är investeringar som är lönsamma sett över åren.

Strax efter klockan fem fredagsmorgonen den 2 december lyser stjärnor, ljusstakar och ljusslingor i Ältas samtliga fyra skolor: Kommunala Sigfridsborgsskolan, Stavsborgsskolan, Älta skola och friskolan Dibber.

Monika Karlsson i Fiskarhöjden känner igen sig.

– Förra året hade vi alla ljusstakar och stjärnor och ljusslingor tända hela tiden. Vi släckte dem först när vi packade ner dem.

I år har de tänkt om. Hon blickar ut genom köksfönstret – ut i mörkret. Forfarande återstår några minuter tills klockan är fyra på efter­middagen och timern kickar igång och lyser upp trädet.

– Vi tänder bara ljus­stakarna och adventsstjärnorna när vi är i samma rum. Belysningen i trädet släcks klockan 22, förra året var det tänt även dagtid.

”Har varit slösaktiga”

Flera grannar har följt efter.

– Det märks att det är mörkare ute. Folk har inte på adventsljusen dygnet runt, säger Monika Karlsson.

Hon tycker att de höga elpriserna var en bra väckar­klocka.

– Vi har varit slösaktiga. En vän sa att en lampa drar inte så mycket. Men om alla har tänt tio miljoner lampor hela december så drar det el.