Regn och snösmältning har lyft Mälarens vattennivåer rejält de senaste veckorna. Sedan förra veckan är dammluckorna öppna vid nya Victoriaslussen och där kommer det fortsätta tappas vatten hela helgen.

– När de inte är öppna så står nivåerna och väger, men när vi öppnar där så får vi ner det, säger Jonas Andersson som ansvarar för Mälarens reglering på Stockholms hamnar.

Färjetrafik påverkas

De höga vattennivåerna ställer bland annat till det för färjetrafiken mellan Jungfrusund och Slagsta. Bara två färjor kan användas och därför körs linjen med 15-minuterstrafik.

Dessutom gör det höga vattnet att nivån mellan kaj och färja blir stor och det gör det svårt för långa fordon att köra på färjan.

Höga vattennivåer märks också genom översvämningar på lågmarker.

– Bönderna reagerar direkt, men det kan bli svårt även för de med bryggor eller egendom nära vattnet. Och blir det väldigt kallt nu och börjar frysa så kan det göra stor skada, säger Jonas Andersson.

Men att vattnet är så högt är egentligen ingenting ovanligt, utan det blir så någon gång under vintermånaderna, menar han.

Nu var det decembersnön som snabbt smält och tjäle i marken som gjort att den inte rinner undan.

Vårflod

– Och med fem plusgrader och regn, då går det fort. Den kombinationen gör att det blir en vårflod som kommer, säger han.

Det är egentligen en del centimeter kvar innan Victoriaslussen måste öppnas enligt den vattendom som Stockholm hamnar följer för Mälarens reglering.

– Men vi såg att det skulle behövas så sökte dispens hos länsstyrelsen för att få tappa redan nu, i förebyggande syfte, säger Jonas Andersson.

Förhandlas med Slussenprojektet

Men öppningen måste hela tiden förhandlas med Slussenprojektet.

– Det görs lite på deras välvilja. De vill ju också få ner nivåerna men det är klart att det orsakar mycket problem när de får strömmande vatten precis där de jobbar. 

Under denna vecka har dammluckorna därför varit delvis stängda under dagtid för att sedan öppnas på nätterna. Till helgen 28 och 29 januari så kommer luckorna vara öppna hela dygnet.