I undersökningen som genomförts av Kantar Sifo, där 1035 personer deltagit, visar det sig att var tredje svensk är villig att byta boende. Resultatet som undersökningen visar bygger på hur benägna människor är att byta boende, vilka som är de främsta skälen till att byta boende och vad man saknar mest i sitt nuvarande boende.

34 procent av de tillfrågade har planer på att byta boende men av dem är knappt en av tio redo att göra det under 2023.

Trots de ekonomiskt oroliga tiderna som vi lever i nämns inte ekonomin som den främsta anledningen till att vilja flytta. Istället vill de tillfrågade byta boendeform, från till exempel lägenhet till hus, eller saknar ytor i sin nuvarande bostad. På frågan vad man saknar mest i sin nuvarande bostad svarar 26 procent att förvaringsutrymmen som den främsta avsaknaden.

– Större yta är den vanligaste drivkraften till att vilja byta bostad. Ofta handlar det om att få fler rum eller större utrymmen åt bland annat förvaring, säger Christine Dalman, Förvaringsexpert på Elfa i ett pressmeddelande.

Men det är inte bara förvaring och stora ytor som de tillfrågade har behov av. Av det som saknas nämns bland annat eldstad och öppen spis, pool och jacuzzi, garage och fin utsikt.