Trivs. Sara Gunnarsdottir, här med taxen Pjakkur, tycker att det kan kännas mörkt och ödsligt på kvällarna, men hon trivs i nytt nya område Västra skogen. Foto: Claudio Britos

Var fjärde Solnabo otrygg på kvällarna

Västra skogen sticker ut i polisens trygghetsmätning. Här svarar flest att de ser öppen narkotikahandel. Polisen överväger nu att förstärka närvaron här. – Det kan vara lite ödsligt, säger Sara Gunnarsdottir, som trots allt känner sig trygg och trivs i området.

  • Publicerad 09:59, 29 dec 2021

Det är fullt möjligt att vi kommer att behöva öka vår närvaro i Västra skogen

Otryggheten ökar i Solna.

24,7 procent av de som svarade i polisens trygghetsmätning uppger att de känner sig otrygga kvällstid sitt bostadsområde. Det är en ökning från 23,5 procent i fjol.

Vad som oroar skiljer sig mellan stadsdelarna i Solna.

Västra skogen sticker ut, här svarar flest att det finns problem med öppen narkotikahandel.

Sara Gunnarsdottir rastar taxen Pjakkur när Mitt i svänger förbi. Hon är nyinflyttad och tycker att Västra skogen känns lugnt.

– Det enda jag kan tänka på är att det är ganska ödsligt och mörkt, inte så belyst, på kvällarna när jag brukar vara ute och springa.

– Sen hoppas jag på mer liv vid torget. Ett kafé, något mysigt.

Stark konkurrens mellan områdena

Trygghetsmätningen är ett bra verktyg för att prioritera polisens resurser rätt, säger Solnas kommunpolis Jerry Elmqvist.

– Med tanke på resultatet är det fullt möjligt att vi kommer att behöva öka vår närvaro i Västra skogen. Samtidigt är det i stark konkurrens med rätt många områden i lokalpolisområdet.

Under året har polisen fokuserat på Hagalund. Det är också det område som flest svarar att de undviker just av otrygghetsskäl.

Jerry Elmqvist anser att det just nu är lugnare i stadsdelen. Polisen har gjort stora beslag av narkotika, pengar och vapen som minskat narkotikaflödet.

Den ökade polisnärvaron har också haft betydelse.

– Vår lägesbild är att narkotikadelen förflyttats utanför stadsdelen på grund av den starka lokala närvaron. Vi är mycket i Huvudsta nu av det skälet.

Polisen klassar i dag fem områden i Solna som öppna drogscener: Hagalund, Bagartorp, Huvudsta, Skytteholm och parkeringen vid Solna Centrum, även om det mattats av på p-däcket på grund av byggena där.

Många vill se fler poliser i sina områden. Vad säger du om det?

– Att vi fokuserar på Hagalund är ju på bekostnad av de andra delarna i Solna. Vi vill alltid vara fler, och det blir vi, men vi kommer aldrig att kunna prioritera alla områden. Därför är vi avhängda att Solnaborna anmäler och tipsar polisen. Det är en viktig parameter, precis som trygghetsmätningen, när vi ska prioritera.

Vilka områden prioriteras 2022?

– Vi fortsätter att vara i Hagalund, men vi behöver titta på hela lokalpolisområdet och kommer också att behöva prioritera Rissne och Hallonbergen.

Tuffa prioriteringar. Jerry Elmqvist uppmanar Solnaborna att anmäla och tipsa från sina områden. "Det är en viktig parameter, precis som trygghetsmätningen, när vi ska prioritera våra resurser". Foto: Stefan Källstigen

Mörkt i Bergshamra

Polisregion Stockholm genomförde trygghetsmätningen våren 2021. 85 000 slumpmässigt utvalda i åldrarna 16-84 ombads svara.

I Solna skickades enkäten till 2941 personer, drygt hälften svarade.

Störst problem i stadsdelarna:

Dålig belysning/mörka platser: Norra Bergshamra

Kriminella gäng: Södra Hagalund

Narkotikahandel: Västra skogen/Pampas

Otryggt kvällstid: Hagalund

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre