De preliminära röstsiffrorna i kommunalvalet i Enköping visar att Sverigedemokraterna går starkt framåt i årets val. De ökar 3,1 procentenheter jämfört med valet 2018.

SD ökar från 14,64 procent till 17,7 procent av rösterna. Och behåller därmed sin plats som tredje största parti i kommunen efter S och M.

– Vi växer och får ett mandat till. Det blir svårt att ignorera oss nu. Man måste lyssna på var femte Enköpingsbo, säger Sverigedemokraternas gruppledare Lars Wistedt.

Ni har ignorerats av de andra partierna?

– Jarå, nya styret efter valet 2018 meddelade att de inte skulle prata med oss. När det blev dags att rösta på budgeten för 2019 valde vi att rösta på S budget, för vi tyckte att den var mer i linje med vad vi ville. Efter det har styret pratat med oss, säger Lars Wistedt och menar att SD kan tänka sig att prata med alla partier i kommunfullmäktige även om han helst ser ett högerstyre i Enköping.

Hur troligt är det att Peter Book (M) ringer dig i eftermiddag?

– Inte så troligt. De kommer att vända ut och in på sig själva.

I riksdagsvalet är ökningen för Sverigedemokraterna ännu större. Nära var fjärde röst i Enköping i riksdagsvalet lades på SD. Jämfört med 2018 går Sverigedemokraterna framåt med 4,5 procentenheter, till 24,8 procent av rösterna.

Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.