Valet i september innebar maktskifte i stadshuset. Stockholm ska de kommande fyra åren styras av en majoritet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Efter förhandlingar har de rödgröna partierna bestämt vilka som blir ordförande i respektive stadsdelsnämnd. I Farsta blir det Vänsterpartiet, precis som under mandatperioden 2014-2018.

Partiföreningen i Farsta har nominerat Marre Mayr, tidigare vice ordförande, till posten. Redan nu har hon tagit över som tillförordnad nämndordförande under övergångsperioden fram till årsskiftet. Det mesta talar för att hon blir kvar även därefter.

– Jag har tackat ja till att nomineras och står till förfogande. Men vi har en process i partiet. Det är först i december det formella valet görs, säger Marre Mayr.

Vill satsa på förskolan

Detsamma gäller stadsdelsnämndens övriga ledamöter. Men klart är alltså att det blir Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna som styr.

Så vad kan Farstaborna vänta sig för satsningar på det lokala planet?

– Vi ska göra det vi lovade inför valet. Vi vill satsa på förskolan, barn och fritid och förebyggande arbete. Vi siktar på att återstarta parkleken Fagerlid i stadens regi och vi vill verka för naturreservat i Fagersjöskogen och Majroskogen, säger Marre Mayr (V).

Samtidigt betonar hon att de ekonomiska förutsättningarna inte är klara, så några definitiva besked vill hon inte ge.

– Stadens budget kom i onsdags (förra veckan, reds anm.). Nu ska vi tre partier som styr gå igenom den se vad vi får till olika delar i Farsta. Vi behöver till exempel göra beräkningar av vad inflationen får för påverkan, säger hon.