Tung blötsnö bäddar in Ekensbergsskolan när Mitt i träffar skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och oppositionsborgarrådet Andrea Hedin (M) på skolgården. Här och där står barnens snögubbar och nere på Mälaren åker de skridskor på en plogad bana.

Det är en småskalig miljö nära vatten och natur, som många vårdnadshavare har skattat högt. Så blev det också ett ramaskri när beskedet kom att F-5-skolan planerades att läggas ner, i april förra året.

Sedan dess har engagerade Ekensbergsbor arbetat ihärdigt för att få det rödgröna styret att ändra sig. Det arbetet har burit frukt. Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) har svängt i frågan och vill bevara skolan.

– Dialogen med stadens medborgare är jätteviktig. Sedan förslaget om en nedläggning kom i våras har det varit en lång process som lett fram till slutsatsen att det klokaste och mest långsiktiga beslutet är att skolan ska vara kvar. Det finns inte många platser kvar att bygga nya skolor på och det här är en väldigt bra plats, säger hon.

Den permanenta byggnaden i Ekensbergsskolan är dåligt skick, med stora fuktskador samt uttjänta avloppsstammar och ventilationssystem.

Den permanenta byggnaden i Ekensbergsskolan är dåligt skick, med stora fuktskador samt uttjänta avloppsstammar och ventilationssystem.

Märta Lefvert

Går emot förvaltningen

Det som nu händer är att socialdemokrater och moderater går fram med ett gemensamt förslag till beslut i utbildningsnämnden den 22 februari. Tillsammans förordar de att skolan blir kvar. Antingen ska den slitna och fuktskadade skolan renoveras eller också ska en ny byggnad uppföras. Antingen som en F3-skola eller en F6-skola – utbildningsförvaltningen får utreda vad som är lämpligast.

– Vi går därmed emot utbildningsförvaltningens förslag till beslut, om att skolan ska läggas ner. Vi har en majoritet för vårt förslag. De andra partierna i styret står också bakom det, säger Emilia Bjuggren.

Intill henne står moderata oppositionsborgarrådet Andrea Hedin, som redan från start tog strid för att skolan skulle vara kvar och häftigt kritiserade beslutsunderlag som hon och vårdnadshavare tyckte var bristfälliga. I dag är hon nöjd.

– Jag är jätteglad över att kunna säkra den här platsen för en skola. Engagemanget från boende och vårdnadshavare har vittnat om hur viktig den här skolan är för Ekensberg, säger Andrea Hedin och lägger till att övriga borgerliga partier är på samma linje.

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och oppositionsborgarrådet Andrea Hedin (M) kollar in muralmålningen på skolans ena fasad.

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och oppositionsborgarrådet Andrea Hedin (M) kollar in muralmålningen på skolans ena fasad.

Märta Lefvert

Evakuering 2025

Men evakueringen till en paviljong vid Blommensbergsskolan blir ändå av. Dit ska de 230 eleverna och personalen flytta höstterminen 2025, medan Ekensbergsskolan renoveras alternativt rivs och byggs upp, och marken saneras från gifter från ett nedlagt båtvarv. Emilia Bjuggren beräknar att byggprocessen tar 5–7 år. Det innebär en återflytt runt 2030.

– Det här är jätteviktigt. Välfungerande och omtyckta skolor behövs om inte barnfamiljerna ska lämna Stockholm, säger Andrea Hedin.

Utbildningsförvaltningens besked i våras var att de slitna lokalerna var för dyra att rusta upp i förhållandet till antal elevplatser. Då lyssnade Emilia Bjuggren på det. Nu menar hon att pengarna kan skakas fram.

– Men det är för tidigt att säga hur stora kostnaderna blir, säger hon.

Manne Holgersson är en av de föräldrar som engagerat sig för att Ekensbergsskolan ska få vara kvar.

Manne Holgersson är en av de föräldrar som engagerat sig för att Ekensbergsskolan ska få vara kvar.

Märta Lefvert

Ska skåla i saft

I gruppen som kämpat för Ekensbergsskolan är glädjen stor över beskedet. En av dem är Manne Holgersson.

"Vi är många här i Gröndal som kämpat hårt för det här beskedet. Vi är så glada att politikerna har lyssnat och nu ska bevara skolan. I kväll ska jag skåla i saft med mina barn. Vilken seger! Inte bara för dem utan för alla framtida barn i vår stadsdel", skriver han i ett mejl till Mitt i.