– Det har varit ett komplicerat ärende, men vi har kikat på olika platser och landat i att det finns en som är mer lämpad än de andra, säger Moisés Ubeira (V), ordförande i förskolenämnden.

Platsen i fråga är fastigheten Värmecentralen 2, i hörnet av korsningen Dimslöjan–Friluftsvägen. Måndagens beslut innebär att staden jobbar vidare med att ta fram en plan för en förskolebyggnad på denna adress.

Här är det kuperat och inte lätta förhållanden, konstaterar Ubeira. Samtidigt gläds han åt att det nu finns en plan som både ger en lösning i närområdet och "värnar om våra grönområden".

I våras var det annat ljud i skällan. Då sade Moisés Ubeira att markförhållandena inom Värmecentralen 2 inte höll för en permanent förskolebyggnad.

– Det visar väl på hur komplext det är. Det är inte helt lätt att skapa en förskola i närområdet. Nu fanns det ny information som sade att det är svårt, men att det går att lösa, säger kommunalrådet i dag.

Färdig tidigast 2026

Först när detaljplanen har ändrats kan en permanent byggnad uppföras på tomten. Enligt stadens tjänstemän behöver den ha kapacitet för 120 förskoleplatser.

Om allt flyter på beräknas byggnaden kunna stå klar om tre år.

Under tiden fortsätter Dimslöjan sin verksamhet i nuvarande lokaler. Förskolans tillfälliga bygglov har gått ut, vilket enligt Mitt i:s tidigare uppgifter inneburit att staden har behövt betala skadestånd.

Enligt Moisés Ubeira har dock ingen anmälan kommit in. Därmed har staden än så länge inte fått något krav om vite, säger han.

– Nu med vår plan så är risken för skadestånd nästintill obefintlig.

Alla är emellertid inte tillfreds. Vid måndagens kommunstyrelsemöte lade L, M och KD ett gemensamt yrkande om att återremittera ärendet, för att i stället utreda en permanent förskola på Dimslöjans nuvarande adress. Det förslaget röstades ner.