För fem och ett halvt år sedan startade Alli och Victor McCleary Olin Sveriges första folkölsbar på Norr Mälarstrand.

Många stammisar, fina betyg och en bra start till trots – Folk & Friends fungerade inte riktigt på Kungsholmen och har därför genomgått en transformation.

– Det var lite för nischat för att fungera här, säger Victor Mc Cleary Olin.

Bredare publik

Konceptet lever kvar i Hornstull där paret öppnade sitt andra ställe i början av 2018.

Men på Kungsholmen har man alltså valt att byta spår till naturviner för att nå en bredare publik. Men också för att paret har fått ett större och större intresse för vin.

– Alli kom på att det som skulle fungera bra här i området är en vinbar så vi kör vår take på en sådan, säger Victor.

De är tydliga med att de inte är några vinexperter utan att de lär sig under resans gång.

– Vi fejkar inte att vi kan allt, utan läser på och testar oss fram. Många vinbarer kan vara skrämmande med 500 viner och jättekunnig personal som pratar fackspråk. Här tror jag att folk vågar lite mer, säger Victor.

Det finns ingen officiell definition på naturvin, men det är ekologiskt, har inga tillsatser, får jäsa naturligt och druvorna är ofta handskördade.

– Det är back to basic som vin gjordes i 8000 år innan tillverkningen industrialiserade med bekämpningsmedel och tillsatser.

Öppet en månad

Chewie’s, som stället numera heter, har haft öppet i en dryg månad. Många stammisar är kvar och det finns fortfarande folköl som säljer bra, samt cider som tillkommit. De märker en viss skillnad i klientelet.

– Det är mycket ungt och mer kvinnor nu, säger Victor.

Men när man inte bara serverar folkbärs längre måste man servera käk också. Smörrebröd är det som gäller och allt är växtbaserat.

– Det är det vi käkar mest själva och det är lätt att hantera.

– Och köket är jättelitet, säger Alli som berättar att det fått styra maten också.

Stället är uppkallat efter deras hund Chewie som går runt vid baren. Alla fyrbenta är fortfarande mer än välkomna till krogen.

– Om de är duktiga!, säger Alli och skrattar.