Under 15 timmar hackade Valter Wik under finalen på KTH och tog hem flest poäng.

– På kvällen var man mosig i huvudet. Det var också lite synd att det var på årets finaste dag. Men det kändes väldigt bra att vinna, säger han.

Blev det mycket energidryck?

– Inga energidrycker för mig, men det fanns gott om fika! FRA, Försvarets radioanstalt som var en av sponsorerna, hade med sig kakor.

Tävling i it-säkerhet

Sedan 2016 har den ideella föreningen Kodsport anordnat Säkerhets-SM som riktar sig till gymnasie- och högstadieelever.

Kortfattat går tävlingen ut på att deltagarna med enbart sina datorer lösa olika säkerhetsproblem. Precis som i Jeopardy får de en scoreboard med ett antal utmaningar att välja på, som arrangörerna har förberett, och när de klarar en får de ett visst antal poäng.

Valter Wik berättar om de olika ämnena tävlingen innehåller, exempelvis kryptografi, binary data, reverse engineering. Vi får en utmaning förenklad för oss:

– Det kan vara att någon har hackat in sig på en hemsida. Då ska vi som försvarare ta reda på hur hackaren har gjort det, säger han.

"Extra svårt i år"

I fjol vann Valter i ett lag om tre – i år tävlade han själv. Laget ’Kebabengineers’ från Täby Enskilda gymnasium kom tvåa, en grupp på tre personer, kom tvåa.

– Jag har mycket erfarenhet och tävlat i deras tävling förut. Då har jag plockat upp många tips och trix på vägen, det hjälper, säger Valter Wik.

– I år var det också extra svårt. Det var många utmaningar som var svåra att lösa och som ingen klarade.

Gillar lösa problem

Till vardags läser Valter en spetsutbildning i matematik på Danderyds gymnasium och planerar på att läsa vidare till ingenjör. Härnäst väntar ett bootcamp i juni med svenska hacking-landslaget inför europamästerskapen i it-säkerhet i Italien, Turin.

Det som lockar är nöjet i att lösa problem och att uppmärksamma de viktiga frågor som it-säkerhet handlar om, menar Valter. 

– Man lär sig något hela tiden, även om du inte klarar av problemet så kan du ha jobbat med det länge och lärt dig massor. Det är väldigt givande och kul.