– Jag har bott här i över 50 år och jag upplever att det är bättre nu än var det var för ett år sedan. De senaste åren har det inte alltid varit så roligt med ungdomar som hängde här. Det blev jätteotryggt, säger Rosa El Mahdi som både bor och jobbar i området.

Mitt i Sigtuna har tidigare rapporterat om en vändande trend där fler upplever att Valsta blivit tryggare. Bland annat Peter Gällhagen som driver Ica Valsta.

Allt fler sällar sig till kören och håller med. Allt från personer som rör sig i centrum, butiksägare, fältarbetarna och politiker från både kommunledningen och oppositionen.

– Jag har aldrig känt mig otrygg i Valsta. När jag är där brukar jag gå runt och prata med folk, både ungdomar och äldre. Det har jag alltid gjort. Jag märker att det inte är lika mycket ungdomar som hänger i centrum så jag antar att de valt en annan plats att vara på, säger Marie Axelsson (S) som är oppositionsråd i Sigtuna kommun.

Den bilden delar även kommunens fältarbetare.

– Det är lugnare här nu och ungdomarna hänger inte i Valsta centrum på samma sätt som tidigare men totalen är den samma så de har flyttat sig till andra ställen, säger Roger Nydahl, fältarbetare.

Var håller de till nu?

– Det har blivit fler ungdomar nere i Märsta centrum.

Valsta torg med sin aktivitetsyta (på vintern skridskobana) till vänster.

Valsta torg med sin aktivitetsyta (på vintern skridskobana) till vänster.

Stefan Källstigen

Fokuserat trygghetsarbete

Kommunstyrelsens ordförande, Olov Holst (M), är nöjd över utvecklingen i Valsta som går mot det tryggare hållet.

– Vi ser det här som ett resultat av vårt trygghetsarbete, vi har varit extremt fokuserade under fem års tid i dessa frågor. Vi ser att tryggheten hos invånarna har ökat i mätningar och enkäter som vi gjort men det finns mer att göra, vi är inte nöjda än, säger han.

Några av de tydligaste och mest synliga åtgärderna som gjorts är att polisen har oftare besökt Valsta och kameror har satts upp på fler ställen i centrum. Två av centrumets tre ingångar låses efter klockan 18 på kvällen vilket minskat flyktvägarna för de som vill smita iväg när väktare eller polis kommer.

Tomma lokaler

Men det finns mer att göra för att centrumet ska bli trevligare tycker invånarna.

– Ett café eller liknande här i mitten skulle vara trevligt. Då kan fler samlas och samtala. Nu är det ganska tomt, säger Rosa El Mahdi.

Och tomheten i centrumet har även Marie Axelsson reagerat på.

– Det är lugnt men samtidigt lite öde. Stämningen är okej, men det är tråkigt och inte bra i längden att det finns många tomma lokaler i centrum, säger hon.

Senast i raden av butiker att stänga var en leksaksaffär och en restaurang.

Polisens kameror i Valsta centrum.

Polisens kameror i Valsta centrum.

Stefan Källstigen