I maj blev det känt att Vallentuna kommun sade upp avtalet för Camillas hemtjänst att bedriva sin verksamhet i kommunen. I och med det måste närmare 60 kunder byta utförare av sin hemtjänst och 26 personer i personalen blir utan jobb.

– Det handlar om att vi har en kund som har en massa tragiska erfarenheter av tortyr och andra saker så vi har inte lyckats få någon annan att komma in än en enda person. Det har medfört att den personer har jobbat mer än vad arbetstidslagen tillåter, säger Eva Stigbert som är chef för Camillas hemtjänst i Vallentuna.

Eva Stigbert anser att det var viktigt att kunden fick fick hjälp och den som har arbetat med kunden hade enligt henne inget emot att arbeta mer. Sedan avtalet sades upp har det varit många äldre som har hört av sig till sin hemtjänst.

– Kunderna är uppgivna och ledsna. De ringer hit och gråter och säger att vi måste göra något men beslutet ligger inte i våra händer tyvärr. Utan avtal med kommunen kan vi inte bedriva verksamhet här, säger Eva Stigbert.

Flera avtalspunkter uppfylls inte

Enligt uppsägningen av avtalet som Mitt i Vallentuna begärt ut framgår det att Camillas hemtjänst brutit mot sju avtalspunkter.

I och med att avtalet sades upp hade Camillas hemtjänst rätt att bedriva sin verksamhet till och med den sista september i kommunen, men försatte sig i konkurs och stängde sin verksamhet i fredags.

– Nu behöver vi kamma hem kunder och personal i ett första steg. Kunderna är redan knutna till kommunen men detta kom akut över natten. Tanken var att vi successivt skulle ta över kunder och personal eller hitta en ny aktör, säger Elisabeth Landström som är Äldrestrateg i Vallentuna kommun.

Vallentuna kommun har kontakt med andra företag som visat intresse att ta över den privata hemtjänsten i kommunen men det måste hinna handläggas. Nu handlar det för kommunen om att se till att alla som behöver hemtjänst får det under tiden.

Kommer någon att stå utan hemtjänst nu?

– Nej, vi löser detta och ska bara skaffa oss en plan hur vi går vidare framåt, säger Elisabeth Landström.

Därmed står kommunen utan privata alternativ för hemtjänst i nuläget.