Efter förra valets bottensiffror har nu Socialdemokraterna i Järfälla tagit sig – och preliminära siffror visar att de landar nästan samma siffror som 2014 – 31,5 procent.

År 2014 tog de över makten från Alliansen, men frågan är om det räcker till maktskifte nu.

– Vi är väldigt glada över resultatet, vi har ökat med drygt tre procentenheter. Vi har pratat med över 13 000 Järfällabor under valrörelsen och jag vill skicka ett stort tack till alla som visat oss sitt starka stöd, säger Eva Ullberg (S).

Går starkt i vissa kommundelar

I kommundelar som Viksjö och Skälby går Socialdemokraterna framåt, samtidigt som Moderaterna tappar.

– I de här områdena har man sett att moderat politik inte varit framgångsrik. Det handlar bland annat om förtätningar i Viksjö och om Alliansens motstånd till att utveckla idrottslivet.

I områdena kring Söderhöjden är Socialdemokraterna fortsatt starka men tappar många röster – i Tallbohov tappar de över 11 procentenheter. Här är det i stället Vänsterpartiet som går starkt fram.

– Vi har ett högt förtroende i Jakobsberg och Söderhöjden men vi ser att Vänstern har gjort en stark valrörelse där.

2014 kunde Socialdemokraterna ta makten med hjälp av en valteknisk samverkan med Centerpartiet – men hur framtida samarbeten kan se ut nu är för tidigt att säga, menar Eva Ullberg (S).

Skulle Centerpartiet hoppa över igen kan S, C, V och MP nå majoritet, enligt de preliminära valsiffror som nu ligger för handen.

Kan ni locka över Centerpartiet på er sida?

–  Det är för tidigt att säga någonting om det, men vi kommer att gå ut brett och se vilka partier vi kan samarbeta med för att få så mycket socialdemokratisk politik som möjligt. Men Sverigedemokraterna är uteslutet. Inte minst nu efter de senaste veckornas horribla uppgifter som framkommit om partiet lokalt.

Moderaterna tappar

På andra sidan tappar Alliansen mark när både M, KD och L tappar procentenheter i årets val. Koalitionen når enligt de preliminära siffrorna 25 av 61 mandat i kommunfullmäktige.

Störst förlust gör Moderaterna som, i de preliminära siffrorna, går back 3,4 procentenheter och kan förlora två mandat.

– Det är klart att det känns tråkigt. Från mitt perspektiv har vi gjort en fantastisk valrörelse, vi har träffat Järfällabor och fått gehör, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelseordförande.

Tapp med 3,4 procentenheter, hur känns det?

– Jag spekulerar inte innan det slutgiltiga resultatet, det får bli på onsdag. Men det är klart att jag hade velat se ett annat resultat, förväntningarna har varit att det skulle gått bättre.

Tappar även i riksval

Även Moderaterna på riksdagsnivå tappar röster från Järfälla, dock inte lika mycket som i kommunvalet. Till riskdagen tappar Moderaterna 2,8 procentenheter av Järfällabornas röster.

Om det handlar om något lokalt missnöje för Moderaterna i Järfälla vill Emma Feldman, som har varit tydlig med att Moderaterna vill fortsätta styra med Alliansen, inte spekulera i.

– Det är jättesvårt att spekulera i för vi vet inte var alla röster har tagit vägen i dagsläget. Det behöver inte vara på grund av missnöje utan andra orsaker men det avstår jag från att kommentera i dag.